loader
2008

2008 en later – Grote internationale groene wandprojecten

Na het succesvolle project in Monaco was er ook interesse voor een groene wand vanuit Londen. De O2 Arena, voorheen Millennium Dome, is een evenementencomplex dat ter gelegenheid van de viering van het nieuwe millennium in Londen werd gebouwd. In 2008 wilde men het complex bekleden met groene wanden en zo kwamen ze bij Mobilane terecht. De groene WallPlanter wanden hebben lange tijd onderdeel uitgemaakt van de Dome, tot aan de herinrichting van het gebied.

Londen Olympisch Stadion 2012

Voor het Olympisch Stadion werden er ook groene wanden gevraagd. Willerby Landscapes bekleedde de volledige buitenkant met groen en Mobilane leverde alle benodigde WallPlanters hiervoor. Er werden twee soorten levende groene muren ontworpen en geïnstalleerd. De eerste was een 6 m hoge muur van 500 meter lang die rond de omtrek van het talud van het stadion liep. De tweede was een bijna verticaal groen scherm rond de ingang van het stadion. Beide brachten verschillende uitdagingen met zich mee. Het dijkscherm moest worden geplant en geïnstalleerd bij de waterkant, tegen een helling van 70 graden en op een hellend substraat. In het talud werden 20.000 planten geplant, die elk een aparte irrigatievoeding nodig hadden.

Er werd een systeem ontwikkeld van modulaire constructies die eenvoudig konden worden opgebouwd en verplaatst om een lichtgewicht werkplatform te creëren. Deze aanpak werd ook doorgevoerd in de onderhoudstrategie om volgens hetzelfde principe een mini-portaal te ontwikkelen dat veilig kon worden gebruikt om de beplanting te onderhouden. De belangrijkste beperking bij de 5 meter hoge muur die de ingang omlijst, was dat er geen secundaire steun was voorzien om de 3 ton zware schermen te bevestigen, die in twee vlakken hellen en buigen. Er werd een staalconstructie ontworpen die met behulp van 3D software werd gemodelleerd om het secundaire frame te detailleren en het scherm op maat te ondersteunen.

De bouw voor het Olympisch stadion begon op 22 mei 2008. Tijdens de Spelen van 2012 waren er 80.000 zitplaatsen in het stadion beschikbaar, waarmee dit het op twee na grootste stadion van zowel het VK als Londen zelf was.

 

START YOUR PROJECT HERE
PROJECT ADVICE