Eerste circulaire woongebouw in Venlo met duurzaam verticaal groen

  • MobiPanel groene gevel
  • Locaties: Venlo
  • Locatie

In de buurt Maaswaard in Venlo, siert een prachtig gebouw de skyline. Het is een wooncomplex met 95 zelfstandige appartementen en het eerste circulaire woongebouw van Venlo. De groene gevel is getooid met zeven verschillende plantsoorten, verspreid over 97m2, middels een gepatenteerd MobiPanel systeem van Mobilane.

Het complex is ontworpen door Kraaijvanger Architects uit Rotterdam, die ook het naastgelegen Stadskantoor hebben ontworpen. Het is ontwikkeld door B-Right Urbanliving en Janssen de Jong projectontwikkeling, en gebouwd door Janssen de Jong bouw zuid. De gemeente heeft haar duurzaamheidsambities in 2020 in kaart gebracht. Vervolgens zijn deze door Kraaijvanger Architects vertaald naar een schetsontwerp, wat resulteerde in dit bijzondere circulaire woongebouw met groene gevel.

MobiPanel maakt natuurinclusief bouwen mogelijk

MobiPanel is speciaal ontwikkeld om toekomstbestendig en duurzaam bouwen nog toegankelijker te maken. Het groene gevel systeem is ontwikkeld vanuit de circulaire gedachte, alle componenten zijn daarom demontabel, remontabel en recyclebaar. De plantcassettes zijn voorzien van twee ruime sleuven voor planten van diverse afmetingen. Het MobiPanel groene gevel systeem leent zich hierdoor voor een breed scala aan planten. De planten nemen water op uit de interne waterbuffering via een capillair microvezeldoek. Een geautomatiseerd irrigatie- en drainagesysteem zorgt voor een evenwichtige watervoorziening en efficiënt waterverbruik in de groene gevel.

Inspelen op trend kleinere huishoudens

Tommi Helgason, plancoördinator Janssen de Jong bouw zuid: “Het gebouw staat naast het stadskantoor van Venlo, hier is grootschalig gebruik gemaakt van groengevel in een circulair gebouw. De architect heeft het woongebouw geïntegreerd in het ontwerp van het stadskantoor met de groengevel. Iedereen is zeer content met het resultaat, het ziet er prachtig uit.”
De nieuwe woningen zijn tegen het stadskantoor aangebouwd. Het gebouw is een circulaire weerga van dit Cradle to Cradle overheidsgebouw, maar dan op het niveau van wonen: comfortabel, ambitieus en volgens biophilic design. Het woonprogramma bestaat onder meer uit 80 tweekamerappartementen en 15 studio’s. Hiermee wordt ingespeeld op de steeds groter wordende doelgroep één- en tweepersoonshuishoudens in Venlo.

Natuur integreert met gebouw

Om de nieuwbouw naadloos aan te laten sluiten op het bestaande stadskantoor werd met hetzelfde materialenpalet gewerkt, bestaande uit hout, aluminium en beton (deels gerecycled). Het woongebouw is ook voorzien van groene gevels. Hiermee wordt de natuur als het ware in delen van het woongebouw geïntegreerd en wordt er ook een plek voor vogels, insecten en andere diersoorten gecreëerd. De zeven verschillende soorten beplanting, waaronder Campanula poscharskyana ‘Stella’, Bergenia ‘Bressingham White en Geranium ‘Rozanne’, geven het geheel een prachtige paarse gloed wanneer de bloemen in bloei staan.

Groene gevel ter verbetering van buitenlucht

“Het woongebouw beschikt, net als het stadskantoor, over een opvallende groene gevel”, vertelt Hashmat Fagirzada, projectleider en ontwerper bij Kraaijvanger Architects. “Het uitgangspunt van deze groene gevel is om de buitenlucht in Venlo te verbeteren. De planten in de groene gevel zijn daarom gekozen voor hun effect op de buitenlucht. Ze zetten kooldioxide (CO2) om naar zuurstof, filteren fijnstof en absorberen stikstofoxiden en ozon. Het groen vormt tevens een natuurlijke isolatie voor hitte, kou en geluid. Ze zorgen voor biodiversiteit want het groen van het appartementenblok sluit aan bij het groen op straatniveau. Hierdoor wordt de natuur op verschillende niveaus versterkt. Ook bevochtigen de planten de lucht in het gebouw.”
Een andere manier waarop duurzaamheid betrekking heeft op de bewoners is door middel van sociale duurzaamheid. De gezamenlijke groene ruimten zoals de binnentuin, de wasruimte en de ontmoetingsruimte stimuleren de bewoners om contact met elkaar te houden. Een mooie bijkomstigheid voor de kleinere huishoudens.

Opdrachtgever: Janssen de Jong bouw
Architect: Kraaijvanger Architects
Installatie datum: 2022
Installateur: Mobicare

Bekijk
MobiPanel groene gevel

MobiPanel groene gevel

Bekijk de
PlantGuide

PlantGuide
img
img
img
img