Architecten

Architects

ARCHITECTUUR VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

Toekomstbestendige en duurzame gebouwen en omgevingen zijn nu meer dan ooit nodig in ons land en op deze wereld. Groen is hierbij niet weg te denken. Om het meest te halen uit de voordelen van planten en een succesvol ontwerp te realiseren zullen ze vanaf het begin moeten worden meegenomen als integraal onderdeel van het gebouw of de ruimte. Waarom en hoe neemt u groen succesvol mee in een ontwerp? Wat zijn de voordelen van planten in een ontwerp? Mobilane deelt wat de mogelijkheden zijn en waar u rekening mee dient te houden.

Van advies aan de tekentafel tot aan realisatie en onderhoud op locatie

Mobilane heeft een eigen technical expert team in huis. Dit team is gespecialiseerd in groene wanden en daken. Belangrijke punten om rekening mee te houden in het ontwerp zijn bijvoorbeeld de ligging van de gevel, technische eisen voor het irrigatiesysteem, calculaties, plantkeus, vergunningen en praktische zaken voor de installatie en advies over het onderhoud. Bij complexe ontwerpen, of wanneer u voor het eerst een groen dak of verticaal groen toepast in het ontwerp denken wij graag mee en delen wij onze kennis.

 

Green architecture

Start aanvraag direct

Duurzame en gezonde gebouwen

De indoor producten van Mobilane zoals het LivePanel systeem, LivePictures en LiveDivider dragen bij aan een duurzaam en gezond klimaat. Voor zowel bestaande als nieuwbouwprojecten zoals kantoren en overige utiliteitsgebouwen worden vaak planten ingezet ten behoeve van het welzijn van de gebruikers en bezoekers van het gebouw.
Voor duurzame en gezonde gebouwen zijn meerdere certificeringen beschikbaar, zoals het wereldwijd gebruikte BREEAM certificaat. De producten van Mobilane dragen bij aan de te behalen punten voor het BREAAM certificering voor een gebouw en zorgen daarmee voor een gezonde, groene en duurzame omgeving.

Natuurinclusief bouwen

Bij natuurinclusief bouwen wordt er rekening gehouden met de natuur in de omgeving voor het behoud en ontwikkeling van biodiversiteit. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare groen en een stabiel klimaat. Zowel in stedelijke als in buitengebieden is natuurinclusief bouwen belangrijk. Er zijn veel mogelijkheden en oplossingen. Groene gevels en groene daken zijn goede voorbeelden en eenvoudig te implementeren, realiseren en onderhouden. Door als architect natuurinclusief te ontwerpen en bouwen ontstaat er eenheid en balans tussen het gebouw en de omgeving.

Mobilane LivePanel groene gevel

Urban heat island effect

Bij natuurinclusief bouwen kan er ook ingespeeld worden op het Urban Heat Island effect, een steeds voorkomend probleem dat invloed heeft op het stedelijk klimaat.
Een urban heat island is een stedelijk of grootstedelijk gebied dat door menselijke activiteiten en het gebrek aan groen een aanzienlijk hogere temperatuur kent dan de omliggende gebieden. Het verschil kan oplopen tot wel 7 graden. Door de huidige klimaatveranderingen hebben steden behoefte aan verkoeling. Om de steden future proof te maken is een urban climate design van belang. Het toepassen van groen in de omgeving zorgt voor verkoeling. Voorbeelden zijn het plaatsen van bomen, beplanting, groene afscheidingen, vegetatiedaken en groene gevels. Het klimaat adaptief ontwerpen draagt bij aan de ambitie van de overheid om het stedelijk gebied klimaatbestendig, water- en hitteproof in te richten.

‘‘ Hoe zorgt u als architect dat uw groen-inclusief ontwerp ook daadwerkelijk een meerwaarde oplevert voor leefbaarheid, gezondheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit? ’’ -

Innovatieve en betrouwbare systemen

Met innovatieve en betrouwbare systemen is het eenvoudig om groenelementen in het ontwerp toe te passen. De producten van Mobilane zijn duurzaam gekweekt en direct groen bij oplevering. Door de innovatieve kant-en-klaar systemen is zowel installatie als onderhoud eenvoudig. Alle producten zijn beschikbaar als AutoCAD tekeningen, op korte termijn zijn er ook 3D BIM modellen beschikbaar waardoor het eenvoudig is om de producten toe te voegen aan uw ontwerp.

WallPlanter

Groene gevelsysteem

BEKIJK PRODUCT

LivePanel Outdoor

Groene gevelsysteem

BEKIJK PRODUCT

MobiRoof

Groen dak

BEKIJK PRODUCT

Groene gevels

Natuurinclusief bouwen is eenvoudig te realiseren met het toepassen van groene gevels. Direct wordt er een meerwaarde voor het vastgoed gecreëerd. Groene gevels kunnen tegen zowel bestaande als nieuwe gevels geplaatst worden. Verschillende soorten beplanting dragen bij aan een meerwaarde voor de omgeving zoals het afvangen van fijnstof en het stimuleren van de biodiversiteit.

Groene daken

Groene daken zijn op verschillende manieren toe te passen. Een eenvoudige en duurzame manier is het gebruik van extensieve dakbegroening. Een slimme oplossing hiervoor zijn sedum cassettes. In weinig tijd ontstaat zo een gesloten vegetatiedak, en daarmee een kant en klaar groendak met isolerende werking.

Groene wanden

Een innovatieve en ruimtebesparende manier om groen toe te voegen in het ontwerp van duurzame gebouwen zijn groene wanden. Steeds meer architecten en opdrachtgevers zien het belang en gemak van groene wanden. De populariteit is mede te danken aan de bewezen positieve effecten van planten in de woon-, werk- en leeromgeving.

LivePanel – innovatief verticaal groen

LivePanel is een innovatief, door Mobilane ontwikkeld en gepatenteerd, systeem op het gebied van verticaal groen. Het unieke modulaire systeem bestaat uit verschillende aan de muur bevestigde watergoten en plantcassettes, die eventueel verkrijgbaar zijn met omlijsting. Het systeem is tegen zowel nieuwe als bestaande wanden te installeren en is geschikt voor binnen én buiten. Lees meer over LivePanel Indoor of LivePanel Outdoor.

 • Handmatige watergift of een centraal aangestuurd watergeefsysteem
 • Ruimtebesparend en slank systeem
 • Modulair systeem voor binnen en buiten
 • Creatieve vrijheid in ontwerp en plantenkeuze
 • Eenvoudige uitwisseling van de unieke plantcassettes
 • Eenvoudige en snelle installatie
 • Volledig recyclebaar
 • Onderhoudsvriendelijk
WallPlanter – groene gevel met hagen

Al sinds 2002 is Mobilane actief met het gebruik van de Mobilane Kant & Klaar Haag in gevelgroen-projecten. Vanuit deze activiteiten is het WallPlanter-systeem ontwikkeld; een duurzaam systeem voor groene gevels, zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw. Het systeem bestaat uit speciaal ontwikkelde bakken met compleet begroeide hagen die middels een draagconstructie aan een gevel worden bevestigd, waardoor een natuurlijk aanzicht van het gebouw ontstaat.

 • Uniek groene gevelsysteem sinds 2002
 • Volledig recyclebaar
 • Gering waterverbruik
 • Waardeverhoging vastgoed
 • Isolerende werking
 • Geringe onderhoudsbehoefte
 • Afvang van schadelijke (fijn)stoffen
 • Stimuleert de biodiversiteit 

Mobiroof

MobiRoof bestaat uit een plantcassette gevuld met substraat en 6-8 verschillende soorten sedum. De cassettes worden op eenvoudige wijze in elkaar geklikt, waardoor direct een groen dak ontstaat. MobiRoof is geschikt voor platte daken en daken met een hellingshoek tot 10 graden (20%) en blijft altijd herplaatsbaar.

 • Direct toepasbaar op dakbedekking
 • Opvang en buffering van regenwater
 • Verhoging van de biodiversiteit
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Duurzaam gecertificeerd gekweekt
 • Volledig recyclebaar
 • Isolerende en geluiddempende werking
 • Verlengt de levensduur van het dak

Laakdal België

Grootste groene gevel van Europa

‘‘Aan de gevel van het distributiecentrum van ’s werelds grootste fabrikant van sportschoenen, groeit de grootste groene gevel van Europa.’’

Bekijk Dit Project

Göttingen Duitsland

Natuurlijk groen in het atrium

‘‘De architecten waren onder de indruk van Mobilane’s LivePanel systeem. Het is een modulair, groene wandsysteem met verwisselbare planten cassettes dat kale, koude muren direct omzet in een warm, levendig oppervlak voor elk interieur. ’’

Bekijk Dit Project

Florida Verenigde Staten

Groene gevel bij co-werkruimte Capital One Café

‘‘De groene wand was aangeschreven door IA Interior Architects. Ze staan bekend als het eerste wereldwijde architectuurbureau dat zich uitsluitend richt op het ontwerpen van werkplekken.’’

Bekijk Dit Project

Denver Verenigde Staten

Biophilic design: Nieuw hoofdkantoor van energiegigant BP in de Verenigde Staten

‘‘Het idee is om de natuur in en door het gebouw te brengen.’’

- John McIntyre, directeur van Tryba Architects. Bekijk Dit Project