5 effecten van planten op de gezondheid

14 januari 2022

Planten worden meer en meer gewaardeerd. Onderzoek toont namelijk aan dat planten een positieve invloed hebben op de gezondheid. Planten kunnen bijvoorbeeld helpen om stress te reduceren. Hieronder 5 effecten van planten op de gezondheid op een rij:

  1. Planten hebben een positief effect op de mentale gezondheid
  2. Planten reduceren stress
  3. Planten verbeteren de concentratie
  4. Planten verbeteren de slaapkwaliteit
  5. Planten verbeteren het binnenklimaat

Mobilane LivePanel PACK 5 effecten van planten op de gezondheid

Goed voor de mentale gezondheid

Mentale gezondheid is heel belangrijk. Zorgen voor een goede mentale gezondheid begint bij gezond eten, voldoende sporten of bewegen en voldoende rust hebben. Wist je dat planten ook bijdragen aan een goede mentale gezondheid? Uitzicht op planten zorgt er namelijk voor dat de productiviteit, aandacht en geheugen een oppepper krijgen. Helemaal nu we door Corona de meeste tijd binnenshuis doorbrengen en een tol eist op de mentale gezondheid, komen planten goed van pas.

Minder stress door groen

Voortbouwend op het vorig effect zorgen planten ervoor dat mensen minder stress ervaren. Dit kom doordat planten een prettige uitstraling hebben. De groene kleur wekt associatie op met hoop en vernieuwing. Hierdoor hebben planten een rustgevende werking. Mensen die zich in een groene ruimte bevinden, hebben een lagere bloeddruk en voelen zich meer ontspannen en vrolijk. Uitzicht op planten zorgt er dus voor dat minder stress wordt ervaren.

Mobilane LivePanel PACK and LivePicture GO 5 effecten van planten op de gezondheid

Verbetering van de concentratie

Onderzoek toont aan dat planten ervoor zorgen dat de concentratie verbetert. Uitzicht op planten zorgt voor een herstellende werking. Het zogenaamde aandachtsspier laadt zich op waardoor men zich minder vermoeid voelt. Hierdoor kan er weer beter geconcentreerd worden.

Verbetering van de slaapkwaliteit

Planten in de slaapkamer zorgen ervoor dat de slaapkwaliteit verbetert. Zoals eerder genoemd, hebben planten een rustgevende uitstraling. In een slaapkamer waar men graag tot rust komt, dragen planten hieraan bij. Bovendien hebben planten een luchtzuiverende werking. Onaangename geuren in de slaapkamer worden opgevangen en planten maken zuurstof aan. Dit bevordert een goede nachtrust. Kies bijvoorbeeld voor de planten Aloë Vera, Lavendel en Peace Lily.

Mobilane 5 effecten van planten op de gezondheid 1

Verbetering van het binnenklimaat

Niet alleen in de slaapkamer, ook in andere kamers dragen planten in huis bij aan het verbeteren van het binnenklimaat. Planten vangen schadelijke stoffen zoals CO2 af en produceren zuurstof. Wordt er in huis gerookt? Planten bieden dan ook een mooie oplossing. Planten filteren namelijk de schadelijke stofjes die in de rooklucht zit en zorgen ervoor dat er een schonere lucht binnenshuis ontstaat.

Planten hebben dus meerdere positieve effecten op de gezondheid. Planten dragen bij aan het verminderen van stress en het verbeteren van de concentratie. Na het lezen van de 5 effecten van planten op de gezondheid interesse in het in huis nemen van planten maar niet genoeg ruimte? Bekijk  de plantenschilderij LivePicture GO of groene wand LivePanel PACK voor een stijlvolle en innovatieve oplossing in huis.