Premies voor groendaken

28 januari 2022

Een groendak aanleggen? Wellicht kan er dan aanspraak gemaakt worden op premies voor groendaken. In steeds meer gemeenten worden namelijk duurzame en klimaat adaptieve initiatieven genomen. Een voorbeeld van zo’n initiatief is groendak premie. Deze regelingen zijn een helpende hand bij het verduurzamen van België. Elk jaar stelt de gemeente een budget vast waar beroep op gedaan kan worden. De premie voor groendaken zorgt ervoor dat de aanleg van groendaken gestimuleerd wordt.

Het succes van premies voor groendaken

Het succes van deze subsidieregeling is de afgelopen jaren zeker gebleken. Er is namelijk volop gebruikgemaakt van deze regelingen. Wegens succes wordt door de gemeente ook weer een bedrag wanneer de bodem van de pot voor groene daken bereikt is uitgetrokken. Daarbij komt ook nog eens bij dat het totale beschikbare budget voor groene daken elk jaar wordt uitgebreid. Door het succes hiervan worden andere gemeenten gestimuleerd om premies voor sedumdaken te verstrekken en zo ook mee te helpen met het verduurzamen van hun gemeenten. Gemeenten maken soms gebruik van regelingen voor wateroverlast of energiebesparing waar een groen dak ook (meestal) onder valt. Schaf dus makkelijk een groen dak aan door beroep te doen op de subsidieregeling in jouw gemeente.

Mobilane MobiRoof ECO premie groendak groen balkon

Een groen dak met premie

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Elke gemeente heeft verschillende voorwaarde. Zo kan het zijn dat de subsidie waar je recht op hebt afhankelijk is van de type groen dak die je aanlegt (intensief of extensief). Dit heeft te maken met het waterbergend vermogen van het groen dak. Hoe hoger de waterbergende capaciteit, hoe hoger de subsidie. Er wordt vaak een minimale hoeveelheid vierkante meter vastgesteld waaraan voldaan moet worden voordat er aanspraak op deze subsidiepot gemaakt kan worden. Dit kan minimaal 10 m2 of 20 m2 zijn, afhankelijk van de gestelde eisen van een gemeente. Kom je net niet aan de minimaal vastgestelde hoeveelheid vierkante meters? Dan bestaat er in een aantal gemeenten ook de mogelijkheid om samen met de buren een aanvraag in te dienen. Het moment van de aanvraag speelt ook een rol. De aanvraag kan voor of na de realisatie van het groen dak ingediend worden. Controleer altijd bij jouw gemeente of de aanvraag voor of na realisatie gedaan kan worden.

Mobilane MobiRoof ECO premie groendak van der Valk

Benieuwd of jouw gemeente ook subsidie verstrekt? Mobilane heeft een overzicht gemaakt van alle gemeenten die subsidie voor groene daken bieden.