Parkeergarages

Toekomstbestendige parkeergarages: Duurzaam en groen

Mobiliteit is cruciaal voor de economie en verschaft ons vrijheid. Maar mobiliteit brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van volksgezondheid en klimaatverandering.
Ondanks dat moderne technieken het vervoer veiliger, vlotter en schoner maken wordt het verkeer tussen steden steeds intensiever en groeit het wagenpark. Parkeergarages zijn hierbij een belangrijke omgeving. Toekomstbestendige parkeergarages zijn daarom steeds belangrijker.

Parkeren in het groen

In tenders worden groene gebouwen vaker gehonoreerd. Voor zowel bestaande als nieuwbouw parkeergarages kunnen zowel groene gevels als groene daken worden toegepast. De aandacht in de maatschappij voor het belang van het gebruiken van duurzame materialen groeit enorm. Het gebruik van groen draagt bij aan en duurzaam imago en het verkrijgen van diverse gebouwcertificeringen.

Voordelen groene parkeergarages

Het vergroenen van bestaande of nieuwbouw parkeergarages brengt vele voordelen met zich mee. Voordelen voor zowel het gebouw als de omgeving.

  • Waardeverhoging voor vastgoed
  • Voorkoming van graffiti
  • Isolerende werking
  • Afvang van schadelijke stoffen
  • Geringe onderhoudsbehoefte
  • Verbetering van het binnenklimaat door zuurstofproductie en fijnstofbinding
  • Verhoging van de biodiversiteit
  • Verminderen uitstoot emissies
  • Voorkomen wateroverlast

Luchtzuivering

Groene draagt bij aan de luchtzuivering en het verwijderen van de emissie van auto’s. Een vierkante meter hedera van het WallPlanter systeem vangt 4 tot 6 gram fijnstof per jaar af, een sedumdak 0,15 gram per vierkante meter. Een vierkante meter groen draagt bij aan het verwijderen van de fijnstofemissie van één auto. Door vermindering van energieverbruik van groene gebouwen neemt ook de uitstoot van CO2 af. Zowel in de binnen- als buitenruimte kan groen ingezet worden om verontreinigingen (VOS en fijnstof) uit de lucht te halen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Geluidsreductie

Groen kan een bijdrage leveren om de geluidsoverlast van aanwezig verkeer als minder hinderlijk te ervaren. MobiRoof cassettes kunnen geluid reduceren tot 10 decibel. Dit is binnen gebouwen dan merkbaar aan verminderde geluidsoverlast van autoverkeer. Een groen dak werkt verder ook goed tegen contactgeluiden van regen, hagel of vogels. Daarnaast verminderen groene daken de weerkaatsing van het geluid met 3 decibel.

Biodiversiteit

Dak- en gevelgroen helpt om de biodiversiteit te behouden, stimuleren en vergroten.
Met meer biodiversiteit in de stad groeit de leefbaarheid voor mens en dier en neemt de kans op het uitbreken van ziekten en plagen af. Dak- en gevelgroen helpen hierbij om de biodiversiteit te vergroten. Groene wanden bieden voedsel en schuil- en nestgelegenheid aan tal van vogels en insecten. Hedera hagen in het WallPlanter systemen bieden een goede dekking. Met het LivePanel groene gevel systeem trekken sommige bloemen en planten insecten en bijen aan. Overlast blijkt in de praktijk beperkt.

 

 

‘‘Groene draagt bij aan de luchtzuivering en het verwijderen van de emissie van auto's. Een vierkante meter Hedera van het WallPlanter systeem vangt 4 tot 6 gram fijnstof per jaar af, een sedumdak 0,15 gram per vierkante meter.’’ -

WallPlanter

Groene gevel met hagen

BEKIJK PRODUCT

LivePanel Outdoor

Innovatief groene wandsysteem

BEKIJK PRODUCT

MobiRoof

De kant-en-klaar groene dakcassette

BEKIJK PRODUCT

Van advies aan de tekentafel tot aan realisatie en onderhoud op locatie

Mobilane heeft een eigen technical expert team in huis. Dit team is gespecialiseerd in groene wanden en daken. Belangrijke punten om rekening mee te houden in het ontwerp zijn bijvoorbeeld de ligging van de gevel, technische eisen voor het irrigatiesysteem, calculaties, plantkeus, vergunningen en praktische zaken voor de installatie en advies over het onderhoud. Bij complexe ontwerpen, of wanneer u voor het eerst een groen dak of verticaal groen toepast in het ontwerp, denken wij graag mee en delen wij onze kennis.

Advies op maat

 

Bracknell, Verenigd Koninkrijk

De grootste WallPlanter van Engeland: Bracknell

‘‘De groene transformatie is een belangrijke ontwikkeling in de creatie van een duurzaam en natuurlijk milieu binnen het Lexicon en is door het Bracknell Regeneration Partnership georganiseerd.’’

Bekijk Dit Project

Breda, Nederland

Groen parkeren in Breda

‘‘Zo kunnen we de effecten van klimaatverandering enigszins opvangen en de stad leefbaar houden.’’

- Wethouder De Beer Bekijk Dit Project

Rotterdam, Nederland

Groen parkeren in hartje Rotterdam

‘‘ In opdracht van de Maarsen Groep ontwikkelde Van Mourik Architecten uit Den Haag een duurzaam garage-renovatieplan als onderdeel van het aangrenzende, prestigieuze nieuwbouwproject First Rotterdam, pal tegenover het Centraal Station van de Maasstad.’’

Bekijk Dit Project

Stevenage, Engeland

Parkeergarage van ziekenhuis krijgt groene gevel

‘‘De parkeergarage is ontwikkeld met als middelpunt duurzaamheid en energiezuinigheid. Tevens is de parkeergarage ook voorzien van een stille windturbine en oplaadpunten voor elektrische auto’s.’’

Bekijk Dit Project