Waarom een groendak een slimme investering is

4 juni 2020

Groene daken met sedum worden steeds populairder. En dat is niet voor niets. Naast dat een groen dak er mooi uit ziet en goed voor het klimaat en de biodiversiteit is bieden ze ook heel wat economische voordelen. Wij hebben deze voordelen voor je op een rijtje gezet.

1. De levensduur van een dak stijgt

Een groendak van bijvoorbeeld sedumcassettes beschermt het dak. Het dak of de bekapping wordt beschermt tegen extreme temperaturen, Uv-straling, zonlicht, en extreme hagel- en regenbuien. Onderzoek toont aan dat de levensduur van een dak hiermee 20 tot 30 jaar verlengd kan worden.

2. Er gaat minder energie verloren

Een groen dak heeft een isolerende werking en zorgt er daardoor voor dat er minder energie verloren gaat. In de winter is minder energie nodig om een gebouw of ruimte te verwarmen en in de zomer blijft het langer koeler. De energiekosten gaan daarom omlaag.

3. Zonnepanelen werken beter

Steeds meer gebouwen en woningen zijn voorzien van zonnepanelen. Dankzij groene daken werken zonnepanelen efficiënter. Bij temperaturen boven de 25 graden werken zonnepanelen niet goed meer. Omdat groene daken verkoelen en de temperatuur daarom daar lager is, wordt de optimale werktemperatuur van de zonnepanelen minder vaak overschreden en haal je meer rendement uit de zonnepanelen.

4. Stijging van de waarde van vastgoed

Een groen sedum dak zorgt voor waardevermeerdering van het vastgoed. Dit geldt voor alle soorten vastgoed zoals kantoren, woningen en aanbouw. Door onder andere de natuurlijke en duurzame uitstraling, de isolerende werking waardoor er minder energie verloren gaat en de stijging van de levensduur van het dak wordt de waarde van het pand verhoogd.

Veel gemeenten moedigen duurzame initiatieven zoals groene daken aan en verstrekken daarom subsidies. Bekijk hier het overzicht van alle subsidies voor groene daken per gemeente.

Meer weten over de groene daken van Mobilane? Klik dan hier om alles te lezen over MobiRoof.