Groene daken houden de stad koel tijdens hittegolf
4 juni 2020Het KNMI voorspelt dat tropische dagen de komende decennia steeds vaker zullen voorkomen. Klimaatverandering zal leiden tot hogere temperaturen en meer hittegolven waardoor er hittestress kan ontstaan. In grote dichtbebouwde steden kan het aanzienlijk warmer worden dan in het landelijke gebied buiten de stadsgrenzen. Dit zogenoemde Urban heat Island-effect maakt de stad tot één groot hitte-eiland. Steeds meer gemeenten vragen zich af wat voor problemen hitte in de stad met zich mee brengt. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de temperatuur in de stad ongeveer 9 graden Celsius hoger is dan op het platteland.
Gebouwen en bestrating nemen meer zonnewarmte op dan onbebouwde grond
Gebouwen en bestrating nemen meer zonnewarmte op dan onbebouwde grond, warmte wordt langer vastgehouden in steen en blijft hierdoor ook ’s nachts hangen. In tegenstelling tot betonnen daken zetten groendaken de zonne-energie niet volledig om in warmte-energie maar in waterdamp, wat een verkoelend effect heeft op de omgeving. Bovendien zijn groendaken met sedum bijzonder geschikt voor diverse extreme weersomstandigheden, zoals lange droge periodes. Bij traditionele dakbedekking kunnen grote fluctuaties in de binnentemperatuur ontstaan. ‘s Zomers warmt een pand op doordat een grijs dak de warmte van de zon absorbeert. Bij toepassing van een groendak wordt direct zonlicht door de vegetatie gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd. Daarnaast verdampt het in de vegetatie aanwezige vocht, wat extra verkoeling biedt. Dit samen zorgt ervoor, dat de temperatuur in het pand lager blijft en u kunt besparen op de energiekosten voor airconditioning. Benieuwd wat het u nog meer oplevert?
Groen voorkomt hitte en zorgt voor verkoeling
‘We moeten volledig inzetten op groen, groen en nog eens groen. Bomen, parken, daktuinen, gevelbegroeiing, heggen. Zolang het maar groen is’, zegt deltacommissaris Wim Kuijken. ‘Groenvoorzieningen zijn de effectiefste manier om het stadsklimaat te veraangenamen en de stad leefbaar te houden bij een veranderend klimaat’, aldus de adviseur van het kabinet. Groen voorkomt hitte en zorgt voor verkoeling. Bomen en planten bieden schaduw en vangen zonnestraling op. Ze verdampen water, een proces waarbij warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Bovendien nemen bomen en planten het broeikasgas CO2 op.
Groen sedum dak
Grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam gaan zich steeds meer aan te passen aan de klimaatverandering door middel van meer groen; zoals groene daken. Groene daken dragen niet alleen bij aan verkoeling, maar ze vangen ook water op bij hevige regenval. De meeste groene daken zijn bedekt met sedum, beter bekend als vetplantjes. Onderzoek van het Tyndall Centre for Climate Change toont aan dat we 10% extra groen in de stad nodig hebben om opwarming van de stad en de daarmee gepaard gaande klimaatverandering tegen te gaan. Aangezien de ruimte voor groen in de stad beperkt is, is een groendak of een groene gevel een ideaal instrument om de stad te vergroenen en zo de hitte in de stad ter verminderen.