10 voordelen van planten in huis

4 juni 2020

Dat planten goed voor ons zijn weten we al lang, maar wat doen ze nou echt voor je? We hebben 10 voordelen van het hebben van planten in huis voor je op een rijtje gezet.

1. Planten zorgen voor minder stress

Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van planten in je huis stress vermindert. Uitzicht op de groene kleur van planten werkt rustgevend waardoor mensen die zich in een groene ruime bevinden een lagere bloeddruk hebben, zich meer ontspannen en vrolijker voelen.

2. Zet planten in tegen een verstopte neus

Planten in huis verlagen de kans op een verkoudheid en een verstopte neus met 30%. Dit komt doordat planten de luchtvochtigheid verhogen en stofdeeltjes nemen af.

3. Planten zorgen voor een schone lucht in huis

Planten nemen niet alleen stofdeeltjes af, maar ook schadelijke stoffen breken ze af. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in je huis. Een studie van de NASA toont aan dat soorten planten zoals Epipremnum en Spathiphyllum als luchtzuiverende planten ingezet kunnen worden.

Mobilane LivePicture GO 10 voordelen van Planten in huis

 

4. Planten voorkomen allergieën

Heb je jonge kinderen? Dan zijn planten in huis een extra goed idee. Wie namelijk van jongs af aan in een huis met planten leeft, heeft een kleinere kans op allergieën.

5. Planten tegen sigarettenrook

Planten filteren de giftige stofjes die in sigarettenrook zitten. Wordt er bij jou in huis gerookt? Dan is de Spathiphyllum (ook wel de Lepelplant) een goede keus.

6. Planten verbeteren de akoestiek in huis

De bladeren van planten kunnen achtergrondgeluiden absorberen en daarmee de akoestiek in je huis verbeteren. Net een nieuw huis, of heb je een kantoor aan huis en wil je rustig werken? Voeg dan zeker een aantal planten toe in je omgeving.

Mobilane LivePicture GO 10 voordelen van Planten in huis

7. Planten zorgen voor een goede nachtrust

Val je moeilijk in slaap of word je ’s nachts vaak wakker? Luchtzuiverende kamerplanten zorgen voor een beter luchtklimaat in je slaapkamer en voor meer zuurstof. Samen met de rustgevende eigenschap laten planten zo je beter slapen. Hang planten boven je bed voor een betere nachtrust.

Mobilane LivePicture GO 10 voordelen van Planten in huis

8. Planten zijn goed voor je humeur

Onderzoek toont aan dat planten helpen om depressies tegen te gaan. Planten zorgen voor een betere gemoedstoestand en kunnen zorgen voor een beter humeur, positieve energie en een hoger geluksgevoel.

9. Planten verminderen de kans op hoofdpijn

De luchtzuiverende eigenschap van planten kan hoofdpijn tegen gaan. Onderzoekers ontdekten dat een aantal planten voor in huis chemicaliën benzeen, tricholoorethyleen en formaldehyde uit de lucht kunnen halen. Formaldehyde, een veel voorkomende hoofdpijnveroorzaker, is een gas dat bij de productie van leer of tapijt wordt gebruikt en dat vrijwel in elk binnenklimaat voorkomt.

10. Planten zorgen voor een betere concentratie

Planten zorgen dus voor een schone lucht en een betere gemoedsstoestand, maar ook kan je je beter concentreren en werk je productiever in een omgeving met groen. Het hebben van planten in je kamer verhoogt je aandacht bij een vermoeiende taak, zoals studeren of thuiswerken. De verklaring hiervoor is dat het kijken naar natuur, in dit geval een kamerplant, een herstellende werking heeft. Je ‘aandachtsspier’ kan zich weer opladen, waardoor je minder vermoeid raakt. Werk je regelmatig vanuit huis? Hang planten boven je bureau voor een productieve werkdag. Bekijk hier verschillende kant & klare groenoplossingen.