Groene daken op fietsoverkappingen

21 januari 2021

Plaats groene daken op fietsoverkappingen of fietsenstallingen. De bebouwde ruimte biedt nog heel veel ongebruikt oppervlak met mogelijkheden voor toepassing van groen. De toepassing van dak- en gevelgroen biedt mogelijkheden voor stedelijke gebieden om het oppervlak aan groen uit te breiden zonder veel beslag te leggen op de openbare ruimte. De mogelijkheden van dak- en gevelgroen zijn eindeloos, net als de opbrengsten. Het vergroenen van daken en gevels is goed voor het woon-, werk- en leefklimaat van zowel mensen als dieren.

Breng een stuk natuur terug in de omgeving

Het plaatsen van groene daken op fietsenoverkappingen heeft meerdere voordelen. Allereerst wordt een ongebruikt oppervlak zoals het dak van de fietsoverkapping benut. Door het oppervlakte te bedekken met groene daken breng je een stuk natuur terug in de omgeving. Daarnaast krijgt dit oppervlakte zo extra functies. Door het overschot aan verhard oppervlak ontstaat erin de steden een hoge druk op het rioolstelsel bij hevige regenbuien. Groene daken werken als een spons en kunnen 60 – 80 procent meer water vast houden dan een onbegroeid dak. Zo wordt wateroverlast op straat, in huis en piekbelasting van het riool voorkomen. Naast de functie van waterberging biedt een groen dak ook een enorme toegevoegde waarde voor de biodiversiteit. Groene daken op bijvoorbeeld fietsoverkappingen of de bekende groene bushokjes kunnen dienen als stapstenen in de stad, die verbindingen maken tussen grotere habitat-gebieden zoals parken, tuinen en natuurgebieden. Zo wordt de biodiversiteit in stedelijke gebieden gestimuleerd en kunnen groene daken op fietsoverkappingen of fietsstallingen bijdragen aan het behoud of herstel van bedreigde diersoorten, zoals vogels, bijen en vlinders.

Mobilane website InText image Groene daken op fietsoverkappingen en fietsenstallingen

Locatie: VZK Sint Lievens College Antwerpen

Datum plaatsing: 2020

 

Zicht op groen

Een groen dak heeft niet alleen voordelen voor de gebruiker, maar ook voor de directe omgeving waarin het groene dak geplaats wordt. Door het zicht op groen wordt het leefklimaat prettiger gemaakt in stedelijke- of kantoorgebieden. Wist je dat patiënten gemiddeld 1 dag korter in het ziekenhuis verblijven bij uitzicht op groen? Dit komt omdat zicht op groen, zoals op groene daken, geeft een aangename afleiding, het bevordert positieve gevoelens en vermindert gevoelens van pijn. De therapeutische invloed van natuur is bekend en kan leiden tot de reductie van stress, verlaging van de bloeddruk, afname van spierpijn en een toename van positieve gevoelens. Het natuurlijk uitzicht van groendaken werkt rustgevend, stressverlagend en productiviteitsverhogend. Het maakt mensen gezonder, gelukkiger, creatiever en meer ontspannen.

Mobilane website InText image Groene daken op fietsoverkappingen en fietsenstallingen

Locatie: Martini ziekenhuis Groningen

Datum plaatsing: 2018

 

Kant & Klare Groene dak cassettes

Een snelle en makkelijke manier om een groen dak te installeren op een fietsoverkapping of fietsenstalling is door middel van kant & klare groene dak cassettes, genaamd MobiRoof ECO. Dit zijn cassettes die je rechtstreeks op de overkapping kunt plaatsen en in elkaar kan klikken om zo een groen dak te creëren. Met deze cassettes met voorgekweekte sedumplanten hoef je geen seizoen te wachten op een mooie dakbedekking, je hebt direct een volledig groen dak. Wat is een sedumcassettes? Een sedumcassette is een soort ondiepe plantenbak die uit verschillende lagen bestaat, waarvan de bovenste laag gevormd wordt door vetplantjes. Deze zijn al goed geworteld en vormen daardoor direct een groen dak.

Mobilane MobiRoof ECO groene daken op fietsoverkappingen