Utrecht kiest voor eco bushokjes met groene sedumdaken

  • MobiRoof ECO
  • Locatie: Utrecht, Nederland
  • Dealer: Epsilon

Een primeur voor de stad Utrecht; de eerste groene bushokken met sedumdaken in Nederland. Meer dan 300 bushaltes zijn omgetoverd tot een groene bushalte met sedumdaken. De bushokken zijn in opdracht van ClearChannel – één van de grootste outdoor advertising bedrijven ter wereld – geproduceerd door Epsilon. ,,Naast het groene dak en het bamboebankje is de bodemplaat ook gemaakt van gerecycled beton’’, zegt Maurice Prijs, projectleider van de vergroening van bushokjes. ,,Daarnaast rijdt het bedrijf dat de groene bushokjes neerzet ook in elektrische busjes. Het totale project is ingericht op duurzaamheid.

Sedumdaken

De groene daken zijn gerealiseerd met MobiRoof cassettes; cassettes met 6-8 soorten sedum. De vetplantjes kunnen goed tegen droogte en zijn daardoor makkelijk te onderhouden. Het sedum filtert de lucht, vangt fijnstof af en verbetert op deze manier de kwaliteit van de lucht. Daarnaast vergroten groene daken ook de biodiversiteit in de stad. Dit is belangrijk voor insecten zoals vlinders en bijen. Ook vangen de cassettes het regenwater op en zorgen ze voor verkoeling bij hoge temperaturen.

Een groene stad

De gemeente Utrecht geeft aan dat ze het groen in de stad voor iedereen bereikbaar wil houden en de kwaliteit wilt verbeteren. Groen maakt de stad Utrecht leefbaar, mooi en het is goed voor het milieu. De duurzame bushokjes in de openbare ruimte van de stad sluiten aan bij de ambitie om een groene sociale stad te worden.

Wereldwijde media aandacht

De bushokjes zijn niet onopgemerkt gebleven. Wereldwijd heeft de media over dit project geschreven. Zo schrijft The Independent “Holland covers hundreds of bus stops with plants as gift to honeybees”. Ook bekende media zoals eveneens Britse The Guardian, de IndiaTimes uit India en de Duitse Stern hebben hier aandacht aan gegeven.

Zelf ook een groen dak?

De gemeente moedigt groen daken aan. Bewoners kunnen daarom bij de gemeente Utrecht een subsidie aanvragen voor een groen dak.  Benieuwd welke gemeenten er nog meer subsidies geven op groene daken? Bekijk hier het overzicht en klik op de plaatsnaam voor meer informatie en details.

Het sedum filtert de lucht, vangt fijnstof af en verbetert op deze manier de kwaliteit van de lucht. Daarnaast vergroten groene daken ook de biodiversiteit in de stad. Dit is belangrijk voor insecten zoals vlinders en bijen. 

-

Bekijk
MobiRoof ECO

MobiRoof ECO

Bekijk
PlantGuide

PlantGuide
img
img
img
img