Gastblog: Direct privacy met de Mobilane Kant & Klaar Haag door groenjournalist Marie Tromp

13 juni 2020

Ineens kom je erachter dat de nieuwe buren luidruchtig zijn, voorbijgangers vanaf de straat zo de tuin inkijken en het groen in de nieuwbouw wijk nog erg pril is. Je tuin omheinen met een haag, dat geeft de gewenste privacy.

Een haag moet groeien. Pas na enkele jaren is de tuin  volledig afgeschermd met een haag. Mobilane Kant & Klaar Haag is de oplossing . Hij bestaat uit een stevig stalen raster wat tot bovenin begroeid is met (klim)planten. Onderaan is het raster omgebogen, en afgedekt met kokosdoek waar de wortels in groeien. Dit zorgt ervoor dat de planten zonder problemen over te planten zijn, zonder de wortels te beschadigen Met Mobilane maak je in één dag een volgroeide haag, die meteen privacy geeft.

Handig, de hoogte van de schermen is 180 cm, precies de hoogte van een tuinscherm of schutting. Mix en meng houten schuttingdelen met Kant & klaar hagen of sluit naadloos aan bij de schutting van de buren. De schermen zijn in verschillende hoogtes leverbaar. Gebruik ze laag waar het kan en hoog waar het moet. De haagelementen zijn ideaal om de kliko- afvalcontainers- af te schermen. Ook is de Mobilane Kant & Klaar Haag beschikbaar in 2 meter hoog.

Om te zorgen dat je altijd verse Kant & Klaar hagen ontvangt, gaat de levering via dealers. Zij adviseren en denken mee met je. De hagen komen rechtstreeks uit de kwekerij, wat zorgt voor een perfecte kwaliteit.

Mobilane Kant & Klaar Hagen in de tuin

 

Veel variatie

Klimop, of Hedera, is de klassieker onder de Kant & Klaar hagen. Wintergroen, snelgroeiend en geliefd bij vogels om in te nestelen. Inmiddels zijn er nu ook witbonte, witgerande en geelgerande klimop als kant & klaar haag leverbaar .

Vuurdoorn ’Dart’s Red’ vormt een ondoordringbare stekelige haag. Voor inbrekers of dieren wordt het onmogelijk om in te tuin te komen. De witte schermbloemen hóór je bloeien, ze zitten vol zoemende bijen. In de nazomer trekken de rode bessen veel vogels aan die er van smullen.

Nieuw is de Euonymus ‘Darts Blanket’, een wintergroene kruipende plant, die zich graag omhoog laat leiden in het scherm . In het najaar en winter verschiet de plant van groen naar bronskleurig  en een donkerrode blad onderkant. Dit brengt je tuin meteen in een sfeervolle winterstemming. Zodra de temperatuur in het voorjaar stijgt, komt de frisgroene kleur weer terug. Deze plant vraagt van alle soorten het minste onderhoud . Een maal knippen per jaar is genoeg.

 

Tips

– Wissel schermen van de wit bonte klimop ‘White Ripple’ of ‘Glacier’ af met de effen groene kleinbladige Hedera helix ‘Green Ripple’ of de grootbladige Hedera’Hibernica’

– Zwaai met je armen en maak geluid, voor je gaat snoeien. Zijn er opvliegende vogels, controleer dan de haag vogelnesten. Stel het snoeien uit tot de jonge vogels gevlogen zijn.

 

Mobilane Kant & Klaar Hagen 

Duurzaam

Een tuin moet voor  tweederde deel uit planten bestaan, volgens Tuingeluk. Reken je niet alleen het grondoppervlak, maar ook de groene wanden mee, dat zit je daar zo op. Een groene haag draagt bij een aan beter leefklimaat in de tuin. Het blad filtert de lucht, vangt fijnstof op en biedt een schuilplaats aan veel insecten en vogels. Op een warme dag verdampt de haag water wat als een koel briesje in de tuin te voelen is .

Natuurlijk worden de Mobilane kant & klaar hagen worden gekweekt op duurzame wijze. Lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet om luizen te bestrijden. Via druppelleidingen krijgen de planten water, er wordt geen gietwater verspilt. De kokosvezel mat waarin de planten gekweekt worden, mag blijven zitten in de grond. Het verteert vanzelf. Voor de houten plantenbakken is gekozen voor Europees hout wat even lang meegaat als tropisch hardhout.

Marie Tromp is groenjournalist. Ze kent het groene vak van binnenuit, tijdens haar werk op een kwekerij/tuincentrum leerde ze tuinplanten en bomen kennen in alle seizoenen. Inmiddels combineert ze het schrijven voor buitenbladen als Seasons en Buitenleven met het lesgeven op een groene VMBO school. ‘ Groen geeft rust en ontspanning en dat hebben we hard nodig in deze onrustige tijd. Ik geniet ervan om buiten te zijn en de ontwikkelingen in het groene vak te volgen. En dat zijn er veel! Samen met hoveniers en plantenkwekers houden we de steden en dorpen leefbaar. En daar vertel ik graag over.’