Een sedumdak op een carport in Murnau

28 juni 2021

In Murnau is een sedumdak op een carport gerealiseerd. Murnau ligt in Duitsland in de buurt van de Alpen. De bergtoppen van de Alpen, drie meren en de Opper-Beierse koninklijke kastelen zijn in de verte al te zien. In deze omgeving wilden Alexandra en Michael Zapp hun droom van een perfecte tuin realiseren en richtten zich tot de experts van het Duitse tv-programma “Duell der Gartenprofis”. Na het raadplegen van de wensen van de klanten ontwikkelden twee tuinexperts verschillende concepten die ze konden gebruiken voor de realisatie. De familie Zapp vond het ontwerp van tuinontwerpster Alexandra Lehne het geschiktst. “De familie wilde een visueel pakkende structuur in de tuin creëren. Bij het concept was een zorgvuldig gebruik van middelen erg belangrijk voor het gezin zonder dat daarbij het design en functionaliteit uit het oog verloren werd.”

Een sedumdak met MobiRoof

Het ontwerp van de nieuw ontworpen carport neemt vakkundig de houten lambrisering van het huis over en vormt door het groene dak een perfecte visuele overgang naar het berglandschap in de omgeving. De bekende tuinontwerpster besloot de carport te vergroenen met MobiRoof van Mobilane. MobiRoof is een groendaksysteem met voorgekweekte plantcassettes die eenvoudig te installeren is. Het aanbrengen van een drainagelaag was niet nodig. Het lichtgewicht cassettesysteem wordt kant en klaar geleverd: het is beplant met een 6-8 verschillende soorten sedum en voorzien van een speciaal substraat voor drainage en waterberging. De cassettes zijn eenvoudig te installeren door middel van een kliksysteem.

Mobilane MobiRoof Een sedumdak op een carport in Murnau

Alexandra Lehne over MobiRoof

“MobiRoof overtuigt me keer op keer. Het groendak ziet er perfect uit! Omdat het zo onderhoudsarm is, blijft het ook zo. Door het extensieve dakbegroeiing bereiken de UV-stralen het dak niet meer. De sedumcassettes beschermen het dak ook tegen alle andere weeromstandigheden. Beide ondersteunen de duurzaamheid van het dak” aldus Alexandra Lehne.

Voordelen sedumdak

Een groot voordeel van een groendak is dat het klimaat rondom het huis wordt verbeterd. De planten in een sedumdak vangen CO2 op, houden water tegen en zorgen voor verkoeling wanneer het warm is. Groene daken – speciaal gemaakt van sedum – verminderen extreme hitte. Professor Hans Joachim Liesecke van de Universiteit van Hannover observeerde het  volgende. Terwijl de temperatuur onder een dak met grind in de zomer boven de 50 graden stijgt, is het volgens de professor met een groendak 20 graden minder warm. In de winter is het andersom. Een groendak zorgt voor een minder sterke daling van de hitte.

Meer weten over MobiRoof?  Neem contact op.

img
img
img
img