Stedelijke vergroening

Stedelijke vergroening is iets dat niet meer genegeerd kan worden. Een wereld met veel groen heeft plaatsgemaakt voor een wereld dat grotendeels bedekt is met veel grijs en beton wat een nadelig effect heeft op het ecosysteem. Aangezien de gevolgen van de klimaatverandering goed zichtbaar zijn is het belangrijk om terug te gaan naar een groenere wereld. De wereld is onderhevig aan schade door het veranderende klimaat en ook heeft het gevolgen voor mensen, dieren en planten. Elke dag ondervindt de wereld de gevolgen van de klimaatverandering. Dit heeft ervoor gezorgd dat groen steeds meer wordt toegepast in ruimtelijke ordening.

Het belang van stedelijke vergroening

Tegenwoordig wordt het belang van stedelijke vergroening door velen gerealiseerd. Voorheen werden parken en bomen in de straten gebruikt om groen toe te voegen. Innovatieve manieren in de vorm van levende muren en groene daken worden nu steeds vaker toegepast om steden te vergroenen. Groene daken en levende wanden worden toegepast op verschillende gebouwen zoals kantoorgebouwen en openbare gebouwen maar ook in woonwijken wordt verticaal groen steeds meer toegepast. De doelstellingen van stedelijke vergroening mogen verschillen maar in z’n geheel draagt het bij aan het verbeteren van het leven van de mens, dier en plant.

Voordelen van stedelijke vergroening:
– Verbetert de luchtkwaliteit
– Vermindert geluidsoverlast
– Stimuleert biodiversiteit
– Vangt regenwater op
– Verkoelt de omgeving
– Esthetische waarde

De effecten

Architecten en planologen zijn op zoek naar manieren om stedelijke vergroening te implementeren bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen en nieuwe gebieden, zowel voor zakelijk als particulieren. Bij het bouwen wordt naast het directe gebruik van een gebouw ook rekening gehouden met de toekomst. Door groen te implementeren dragen deze gebouwen bij aan de omgeving en aan de mensen die gebruik maken van deze gebouwen. Stedelijke vergroening draagt bij aan zuurstofproductie en neemt ook koolstofdioxide op. Dit draagt niet alleen bij aan het klimaat buiten maar ook aan het klimaat binnen. Groen in stedelijke gebieden heeft niet alleen voordelen voor de mens maar ook voor dieren, insecten, etc. en stimuleert hierdoor de biodiversiteit. Groene gevels en groene daken kunnen als leefomgeving en voedsel dienen voor vogels, bijen en vlinders. Daarnaast helpt stadsvergroening bij het tegengaan van het hitte-eiland effect. Het hitte-eiland effect houdt in dat de temperatuur in stedelijke gebieden hoger is dan in de omgeving. Dit wordt veroorzaakt doordat er minder groen aanwezig is in stedelijke gebieden. Door groen te implementeren kan dit effect ook worden verminderd.

Direct aan de slag met de producten van Mobilane

Start aanvraag direct

Stedelijk groen kan eenvoudig geïmplementeerd worden door kant-en-klare groensystemen zoals groene wanden, groene daken en kant-en-klare hagen.

Groene wanden

Met groene wanden voeg je eenvoudig groen toe aan gebouwen. De LivePanel Outdoor groene wandsysteem van Mobilane is een innovatief systeem dat te gebruiken is in verschillende situaties. Kale en grijze gevels worden met LivePanel Outdoor omgetoverd tot een bloeiende aanzicht. Het groene wandsysteem kan geïnstalleed worden op zowel nieuwe als bestaande muren. LivePanel Outdoor draagt bij aan de biodiversiteit, betere luchtkwaliteit en het klimaatbestendig maken van stadsgebouwen. Het modulaire systeem bestaat uit gootprofielen en verwisselbare plantcassettes. De plantcassette met echte planten wordt geplaatst in een gootprofiel dat ook dient als waterreservoir. Met LivePanel Outdoor wordt niet alleen een groene gevel gecreëerd, maar maakt het ook direct een blikvanger.

Mobilane LivePanel Outdoor stedelijke vergroening

Groene daken

Een groen dak is een innovatieve oplossing om platte daken en lichthellende daken volledig te benutten. Groene daken zijn daken bedekt met planten. Er bestaand intensieve en extensieve groendak systemen. Een voorbeeld van een extensief groendaksysteem is MobiRoof ECO van Mobilane. Het is een lichtgewicht groen dak systeem dat bestaat uit cassettes gevuld met substraat en 6-8 verschillende soorten Sedum. Met MobiRoof ECO kan eenvoudig een groen dak gerealiseerd worden door de cassettes simpelweg tegen elkaar aan te plaatsen. Een groen dak draag niet alleen bij aan stedelijke vergoening, maar ook aan biodiversiteit.

Mobilane MobiRoof ECO stedelijke vergroening

Direct groene hagen

Net zoals de groene wanden en groene daken kunnen direct groene hagen bijdragen aan stedelijke vergroening. De Mobilane Kant & Klaar Hagen zijn voorgegroeide hagen die direct een groene oplossing bieden. De Mobilane Kant & Klaar Haag is gemaakt van duurzame materialen en bestaat uit een stalen raster dat is begroeid met klimopplanten. De hagen worden gekweekt in een biologisch afbreekbare bak van kokosplano. De hagen zijn verkrijgbaar met verschillende soorten beplanting en in verschillende afmetingen. De hagen dragen bij aan een gezonde omgeving en verbeteren de luchtkwaliteit. Onderzoek toont aan dat de Mobilane Kant & Klaar Hagen in staat zijn om 40-60% fijnstof af te vangen. Het draagt bij aan de biodiversiteit doordat de hagen vogels en insecten aantrekken. Met de Mobilane Kant & Klaar Haag wordt stedelijke vergroening direct gerealiseerd.

Mobilane Kant & Klaar Haag stedelijke vergroening

Interesse in het vergroenen van stedelijke gebieden met Mobilane? Neem contact met ons op of bekijk de verkooppunten.