Wat is een extensief groendak?

17 februari 2022

Een extensief groendak is een groen dak met vegetatie dat grotendeels zichzelf in stand kan houden en weinig onderhoud nodig heeft. Een extensieve groene dakbedekking bestaat meestal uit een substraatlaag en sedumbegroeiing vetplanten zoals sedum. Toepassingen van groene daken hebben een enorme vlucht genomen. Daarom bestaan er verschillende soorten groene daken. Zo bestaan dus extensieve groendaken, intensieve groendaken en blauwgroene daken. Elk is uniek in zijn soort.

Wat is het verschil tussen een extensief en intensief groendak?

Doordat er verschillende soorten groene daken zijn, wil je natuurlijk weten wat eigenlijk het verschil is tussen deze types groene daken. Het verschil tussen een extensief en intensief groen dak zit in de dikte van de opbouwlaag, het gewicht van de opbouw en mate van onderhoud die nodig is. Extensieve daken hebben namelijk een opbouwdikte tussen de 5 en 20 cm. Ook verschillen extensieve groene daken ook in gewicht. Zo bestaan er ook lichtgewicht groendaksystemen van 38 kg/m2 en ook groendaksystemen van 200 kg/m2. Doordat een groen dak water opneemt, kan het gewicht van een groendak toenemen wanneer dit volledig verzadigd is met water. Een extensief groen dak belast een dak het minst.

Mobilane MobiRoof ECO wat is een extensief groendak

Een intensief groen dak is een groen dak dat veel onderhoud vergt. Het is een daktuin dat veelal op bedrijfsgebouwen wordt gebruikt. Een intensief groen dak is letterlijk een tuin op het dak. Op een intensief groen dak komen verschillende soorten grassen, groene bodembedekkers, struiken en zelfs bomen voor. Door deze verschillende soorten beplantingen maakt het dat een intensief groen dak dus goed onderhouden moet worden. Onderhoud van een intensief groen dak bestaat uit watergeven, bemesten, snoeien en onkruid wieden. Dit vergt natuurlijk veel tijd en energie. Daarom kiezen particulieren meestal voor een extensief groendak systeem dat weinig onderhoud nodig heeft.

MobiRoof ECO: een lichtgewicht groendak systeem

Op zoek naar een extensief lichtgewicht groen dak met weinig onderhoud? Mobilane biedt hiervoor de oplossing: MobiRoof ECO. MobiRoof ECO is een kant-en-klaar groen dak systeem dat bestaat uit een plantcassette gevuld met substraat en 6-8 verschillende soorten Sedum. Met MobiRoof ECO wordt in een mum van tijd een groen dak gecreëerd door de cassettes op eenvoudige wijze tegen elkaar te plaatsen. Het is een groendaksysteem dat geschikt is voor platte daken en lichthellende daken (20%). Er dient 1 à 2 maal per jaar onderhoud uitgevoerd te worden dat bestaat uit een algemene controle, bemesten in het voorjaar en snoeien in het najaar (september). Met MobiRoof ECO kan er direct genoten worden van een groen dak dat weinig onderhoud vergt.

Mobilane MobiRoof ECO Wat is een extensief groendak?

Bekijk de verkooppuntenpagina of neem contact op om de toepassingsmogelijkheden te bespreken.