LEED: Duurzame kwaliteiten van ontwerp, realisatie en het beheer van gebouwen
15 juni 2020Wat is een LEED-certificaat?
LEED staat voor ‘The Leadership in Energy and Environmental Design’. Het is een methode voor het beoordelen van de duurzame kwaliteiten van het ontwerp, de realisatie en het beheer van gebouwen. De methode is ontstaan in 1998 en ontwikkeld door de U.S. Green Building Council (USGBC), een non-profit organisatie waarin alle sectoren van de bouw zijn vertegenwoordigd. LEED is het internationale duurzaamheidskeurmerk dat bouwwerken wereldwijd beoordeelt op vijf milieuthema’s: duurzame locatie; efficiënt gebruik van water; energie en sfeer; materialen en middelen en kwaliteit van het binnenmilieu.
LEED kent punten toe aan elk kenmerk in verschillende gebouwcategorieën dat als “groen” kan worden aangemerkt. LEED gaat expliciet uit van Amerikaanse regelgeving en Amerikaanse referenties. Het LEED-keurmerk wordt in de Verenigde Staten erkend als het bewijs dat het gebouw milieu verantwoordelijk is. Afhankelijk van de puntenscore kunnen de volgende beoordelingen verkregen worden: Certified, Silver, Gold en Platinum. Het programma is gebaseerd op de BREEAM-methodiek.
Duurzaam vastgoed wereldwijd
Wereldwijd zijn er momenteel over de 100.000 LEED gecertificeerde gebouwen en elke dag wordt er gemiddeld zo’n 170.000 vierkante meter aan gebouwen LEED-gecertificeerd. Leed is de meest gebruikte verificatie door een derde voor duurzame en ecologische gebouwen.
Hoe werkt het?
Elk soort gebouw, van een enkel huis tot de grootste kantoorpanden, kan LEED-gecertificeerd worden. Zowel nieuwbouw als renovatie of transformatie van bestaande gebouwen. Je ‘verdient’ duurzaamheids punten op de bovengenoemde vijf milieuthema’s. Gebaseerd op de hoeveelheid duurzaamheidspunten die je verdient, krijg je vervolgens één van de vier LEED-graden: Certified (40 t/m 49 punten) , Silver (50 t/m 59 punten) , Gold (60 t/m 79 punten) en Platinum(80 punten of meer) . Waarbij platinum de hoogst haalbare certificering is.
Wat is het doel?
Het doel van LEED certificering is niet het tellen van punten maar het bouwen van een duurzame maatschappij. LEED-certificering is een middel om het bouw-, ontwerpproces en beleid te verbeteren. Gebouwen die een LEED-certificering hebben gekregen gaan efficiënt om met grondstoffen en materialen, gebruiken minder water, minder energie, verminderen de CO2-uitstoot en zijn ze ook kostenefficiënter. Het is een winsituatie op alle fronten en voor alle stakeholders.
Wat is het verschil tussen LEED- en BREEAM-certificering?
Leed is van BREEAM afgeleid. De certificeringseisen van BREEAM zijn toegespitst op de lokale situatie, daar waar LEED één internationale standaard hanteert gebaseerd op de Amerikaanse regelgeving. Zo kan bij het BREEAM keurmerk een vergelijkbaar gebouw in Nederland een andere score krijgen dan hetzelfde gebouw in Duitsland, dit is bij LEED echter niet. BREEAM wordt voornamelijk door de Nederlandse markt toegepast. LEED is vooral populair bij Amerikaanse bedrijven die hun hoofdkantoor in de VS hebben staan.
Toetsing LEED- en BREEAM-certificering
Bij de toetsing van beide certificering zie je een duidelijk verschil. Toetsing bij het BREEAM certificaat vindt plaats door een assessor die onder controle (steekproefsgewijs) staat van de Dutch Green Building Council (DGBC). Bij LEED-certificering wordt elke beoordelingscategorie door een andere assessor onafhankelijk beoordeelt.
Mobilane is officieel partner van de Dutch Green Building Council (DGBC). Lees hier meer over BREEAM-NL-certificering. Bekijk hier alle groenoplossingen van Mobilane.