Kokosplano bakken: een innovatieve stap richting duurzaamheid

6 september 2023

Bij Mobilane staat innovatie diep geworteld in het DNA van het bedrijf. Sinds de oprichting van het moederbedrijf, Darthuizer Groep, is innovatie altijd een van de belangrijkste pijlers geweest. In 1998 zette Darthuizer Groep een revolutionaire stap met de introductie van de ‘cocopot’. Deze volledig afbreekbare en milieuvriendelijke kokosplano bak markeerde een keerpunt in de wereld van tuinieren en duurzaamheid. Darthuizer Groep behoorde tot de pioniers die plastic potten vervingen door biologisch afbreekbare cocospotten. Deze zet was een duidelijke weerspiegeling van hun visie om de wereld groener te maken voor een duurzame toekomst.

Hoewel duurzaamheid destijds aan momentum begon te winnen, was de markt nog niet volledig overtuigd van de voordelen van biologisch afbreekbare plantenpotten. Maar in de loop der jaren heeft de cocopot zich blijven ontwikkelen en is nu een standaardkeuze geworden voor de Kant & Klaar Hagen van Mobilane.

Biologisch afbreekbaarheid als hoeksteen

De biologisch afbreekbare kokosplano bakken van Mobilane worden vervaardigd uit natuurlijke materialen, zoals plantaardige vezels, houtsnippers en kokosnootschalen. Deze materialen kunnen worden afgebroken door micro-organismen in de bodem, waardoor ze de hoeveelheid plastic afval die in het milieu belandt, verminderen. Dit is een belangrijke bijdrage aan het beperken van plasticvervuiling.

Mobilane Biologisch Afbreekbaar

Gezonde wortels door vrij groeien

Wellicht het grootste voordeel van de kokosplano bakken is dat ze direct in de grond kunnen worden geplant. Dit minimaliseert transplantatieschok en wortelverstoring, waardoor planten vrij kunnen groeien en gedijen. Na verloop van tijd zal de pot vanzelf afbreken, waardoor de wortels van de plant zich onbelemmerd kunnen verspreiden, wat de algehele groei bevordert. Ze brengen waardevolle voedingsstoffen in de grond waardoor het de bodemgezondheid verbetert.

Mobilane Biologisch Afbreekbaar

Kokos en natuurlijke materialen

Kokos en latex, beide afkomstig uit de natuur, vormen een waardevolle bron van materialen. Met een scala aan toepassingen kunnen de materialen zorgen voor grote voordelen.

Kokosvezels bieden natuurlijke drainage en luchtcirculatie, ideaal voor potgrond en als groeimedium. Ze zorgen ervoor dat planten gezonde wortels behouden en beschermen tegen wateroverlast. Natuurlatex is biologisch afbreekbaar wat positief is voor het milieu.

Samenvattend biedt de kokosplano bak voordelen waaronder:

  1. Biologisch afbreekbaar
  2. Minimaliseert wortelverstoring en groeit vrij
  3. Natuurlijke drainage en luchtcirculatie
  4. Positieve veerkracht en vochtretentie
  5. Verbetert de bodemgezondheid