Kant & Klaar Haag in de spotlight: Carpinus betulus

13 oktober 2023

Een van de beste manieren om de esthetiek en functionaliteit van erfafscheiding te verbeteren, is door het aanleggen van een Kant & Klaar Haag. Hagen dienen niet alleen als natuurlijke grenzen maar dragen ook bij aan de ecologie van de omgeving.  Een uitstekende keuze voor een haag is de Carpinus betulus, oftewel de haagbeuk. Deze haagsoort biedt talloze voordelen, variërend van zijn weelderige groene bladeren tot zijn milieuvriendelijke eigenschappen.

Carpinus betulus is esthetisch en functioneel

De Carpinus betulus staat bekend om zijn glanzende groene bladeren en dichte, compacte groeiwijze. In de lente verschijnen er delicate, onopvallende bloemen, gevolgd door heldergroene bladeren die in de herfst prachtig verkleuren naar warme tinten van geel en oranje. Deze natuurlijke schoonheid voegt een vleugje elegantie toe aan elke tuin. Haagbeuken absorberen koolstofdioxide en geven zuurstof af, waardoor ze een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit in de directe omgeving. Dit kan extra prettig zijn wanneer de Kant & Klaar Haag in een drukke omgeving wordt geplaatst zoals in de stad of bij een industriegebied.

Kant en Klaar Haag Carpinus betulus

Sterk en onderhoudsvriendelijk

De Carpinus betulus haag is een veelzijdige soort. Zowel voor het creëren van een strakke formele haag of een meer natuurlijke, losse uitstraling is deze haag geschikt. De soort kan eenvoudig worden gesnoeid en gevormd om de gewenste vorm en hoogte te bereiken. De hagen gedijen goed in verschillende bodemsoorten en zijn over het algemeen goed bestand tegen veelvoorkomende tuinziekten. Eenmaal goed gevestigd, vereisen ze minimale zorg en kunnen ze lang mee. Haagbeuk is bestand tegen verschillende weersomstandigheden, inclusief vorst, waardoor het een uitstekende keuze is als erfafscheiding in koude klimaten.

Vogelvriendelijke Kant & Klaar Haag

Kant & Klaar haagbeuken bieden niet alleen privacy en schoonheid voor de buitenruimte, maar vormen ook een welkom toevluchtsoord voor vogels. De haagbeuk staat bekend om zijn dichte vertakking, die nog weelderiger wordt bij regelmatig snoeien. Dankzij dit stabiele netwerk van takken vinden vogels hier bescherming tegen roofdieren zoals katten. Daarnaast is de haag een veilige plek om hun eieren uit te broeden en hun jongen groot te brengen. Bovendien zijn de vruchten van de haagbeuk, hoewel te klein en droog voor menselijke consumptie, een ware traktatie voor vogels. Deze natuurlijke voedselbron trekt diverse vogelsoorten aan, hierdoor wordt de erfafscheiding tevens een levendige oase voor deze dieren.

Carpinus betulus Mobilane

Verschil Carpinus betulus met gewone beuk

Carpinus betulus wordt soms verward met de gewone beuk voor hagen (Fagus sylvatica). Een belangrijk onderscheid zit hem in het bladbehoud. Carpinus betulus verliest zijn blad in de herfst, terwijl Fagus sylvatica het verdorde blad gedurende de winter aan de plant behoudt. De nieuwe bladeren van Carpinus ontspruiten eerder in het voorjaar. Wat betreft voorkeur voor grondsoort is er ook verschil: Carpinus gedijt beter op kleigronden, terwijl Fagus soms moeite heeft om aan te slaan op zware gronden. Een ander voordeel van de Haagbeuk is diens snellere groei en kosteneffectiviteit.

De Kant & Klaar Haag Carpinus betulus is verkrijgbaar in een hoogte van 1.55 meter. Bekijk hier de verkooppunten.