Hoe groene daken de biodiversiteit bevorderen 

5 augustus 2020

Een groen dak zorgt voor een verhoging van de biodiversiteit. Zeker in grote steden heeft beton vaak de overhand en is er nog maar weinig plek over voor toevoeging van natuur. Hier kan een groen dak uitkomst bieden. 

Onderzoek in de United Kingdom en Zwitserland toont aan dat verschillende diersoorten blij worden van groene daken. Verschillende insecten maken van het dak hun nieuwe thuis, maar ook verschillende vogelsoorten komen erop af. De biodiversiteit in de stad wordt uitgebreid. Onderzoek toont aan dat meer dan 200 diersoorten zich in het groen verstoppen. De stad wordt zo steeds groener. Een sedumdak dat goed gegroeid is, kan zorgen voor een grotere diversiteit van biodiversiteit, aldus het onderzoek. Doordat een dak minder invloeden van mensen meekrijgt, de planten worden niet vertrapt en het is gemakkelijker om regen op de vangen, ontstaat er een fijn leefgebied. 

Retentiedak

Daar komt ook nog eens bij kijken dat een groen dak regenwater opneemt. Ze vangen het regenwater op, laten het deels verdampen en gecontroleerd naar beneden lopen. Groene daken kunnen grote hoeveelheid regenwater, wat kan zorgen voor enorme overlast,  aanzienlijk verminderen. Daarnaast werken de daken isolerend, waardoor het energieverbruik verminderd en vermindert het dak het geluidsniveau. Naast de biodiversiteit, verbetert een groen dak dus ook de duurzaamheid van gebouwen. 

Mobilane MobiRoof groen sedum dak goed voor de biodiversiteit

Sedum cassettes

Met MobiRoof is biodiversiteit in de stad krijgen geen lastige opgave meer. De sedumcassettes zijn compleet en klaar voor gebruik. De cassettes zijn gemakkelijk op het dak te plaatsen door het innovatieve klik systeem. Zo heb je snel groen op het dak van je huis gebracht. MobiRoof kan geplaatst worden op platte daken, maar passen door het systeem ook makkelijk op daken met een lichte helling tot tien graden. Zo is MobiRoof uitermate geschikt voor bijvoorbeeld daken van garages, schuren en tuinhuisjes. Zorg er alleen voor dat het dak het gewicht van de MobiRoof kan dragen, ongeveer 58 kg/m2.  

Meer informatie over MobiRoof en/of interesse in je eigen groene dak? Neem dan contact op of kijk naar een verkooppunt in je omgeving. Meer weten over de biodiversiteit en de positieve effecten van een groen dak? Lees dan dit onderzoek, uitgevoerd door Technische Universiteit Eindhoven