Het belang van een groene stad

5 augustus 2020

We kunnen er niet omheen: de wereld verstedelijkt. Steeds vaker worden er stukken natuur opgeofferd om meer ruimte te maken voor woningen. Het is echter wel van belang groen in de stad te houden. Een groene stad is namelijk goed voor de biodiversiteit, maar ook het klimaat van de stad wordt erdoor verbeterd. 

Door meer groen in de stad te verwerken, trekken verschillende diersoorten terug naar de stad. Een groen dak heeft bijvoorbeeld al ongeveer 200 insectensoorten in het dak leven en een groene gevel tot wel 300. Ook vogels, bijen en vlinders waarderen deze planten in de stad. Maar een groene stad zorgt ook voor een beter klimaat. Lees hieronder waarom. 

Urban Heat effect 

Het Urban Heat effect is een effect waarbij de temperatuur in de stad een aantal graden hoger ligt dan op het platteland. Gemiddeld is het verschil zo’n drie graden, maar op warme zomerdagen kan de temperatuur zeven graden hoger liggen dan op het platteland. Door meer groen toe te voegen in de stad kan dit effect verkleint worden. Groene daken en gevels reflecteren en absorberen het zonlicht. Daarnaast verbeteren ze de luchtvochtigheid. Een groenere stad kan het verschil in temperatuur verlagen en de temperatuur in de stad verbeteren.  

Opvangen regenwater 

Een groen dak en een groene gevel hebben ook de fijne eigenschap dat ze water absorberen. Via de bladeren van de planten wordt het water opgeslagen en verdampt. Zo ontstaat er een koelere lucht in de directe omgeving. Overtollig water wordt vertraagd via de planten naar het riool gebracht. Zo helpen planten dus ook nog eens in het voorkomen van overstromingen in de stad bij hevige regenbuien. Onderzoek toont aan dat een sedumdak de hoeveelheid water die naar het riool stroomt beperkt met wel 70 tot 95 procent!

Interesse in je eigen groene dak of gevel? Vraag dan vrijblijvend naar de mogelijkheden.

img
img
img
img