Gastblog: Een groen dak door groenjournalist Marie Tromp

25 juni 2020

Een groendak voor thuiswerkers

#Blijfthuis, net nu de zomer met hogere temperaturen eraan komt. Een werkplek op zolder of onder een plat dak wordt snel onaangenaam warm.
De oplossing ligt buiten. Een plat dak met grind absorbeert de warmte. Door het te begroenen blijft de temperatuur binnen aangenaam. Veel kantoorgebouwen, parkeerdekken en appartementen zijn al voorzien van een groendak.
Goed nieuws, groene daken zijn er ook in ‘kleinverpakking’. In de vorm van handige cassettes waarmee je snel je eigen dak kan vergroenen. Niet alleen het dak van het huis, ook een fietsenschuur, buitenkeuken of kippenhok wordt een groendak waarmee je profiteert van de voordelen.

Wat is een groen dak?

Een dak wat begroeid is met planten die groeien in een laag substraat of grond. Er zijn veel systemen voor, een laagdikte van 3 cm is al genoeg voor Sedum-vetplanten-begroeiing. Veel groene daken zijn kijkdaken. Ze zijn niet sterk genoeg of onbereikbaar om als dakterras te dienen. Op een dakterras zijn de cassettes trouwens goed te gebruiken als aanvulling op grote bakken met beplanting. 

Warme zomers

De laatste zomers waren anders dan we gewend zijn. Hoge temperaturen worden afgewisseld met stortbuien. En dat geeft problemen in de stad. De vele platte daken weerkaatsen de warmte, die blijft lang hangen in een stad. Als het regent voeren de platte daken het regenwater snel af naar het riool. Dit wordt overbelast, al het regenwater wat op de straat valt wordt via straatkolken op dit zelfde riool geloosd. Straten staan blank en kelders lopen onder.

De oplossing komt van boven

Een begroeid dak isoleert het gebouw. De warmte weerkaatst niet, maar wordt opgenomen door het groene dak. Dat is te merken in de ruimte direct onder het dak. Het is hier koeler in de zomer terwijl het in de winter de warmte binnen blijft. Zo creëer je van een zolderkamer een thuiswerkplek waar het prettig werken is.

Een groendak werkt als een spons

Het regenwater blijft op het dak, de planten en het substraat- het grondmengsel waar de planten in groeien- nemen het water op. Als het verdampt koelt het de omgeving. Net zoals het onder een boom in de zomer aangenaam koel is. En dat voelt heel anders dan onder een parasol die alleen de zon weg houdt.

Filter van fijnstof

De lucht in steden is niet altijd even fris. Een groendak filtert stuifmeel, fijnstof en CO 2uit de lucht. En als dank geeft het zuurstof terug. Dat merk je als je buiten bent. Hoe meer groene daken, hoe beter de luchtkwaliteit in het stedelijk gebied.

Zonnepanelen

Op veel daken worden zonnepanelen geplaatst. Vaak zó op het platte dak. Dat kan beter! Een plat kaal dak weerkaatst de zonnewarmte tegen de panelen. Deze worden te warm en produceren minder energie. Op een plat dak is het rendement te verhogen als er rondom de panelen lage beplanting staat. Sedumcassettes zijn hierbij de oplossing. Ze zijn makkelijk te plaatsen en vragen weinig onderhoud.

Uitzicht

Vanuit de thuiswerkplek uitkijken op grijze platte schuur- en garagedaken is weinig inspirerend. Kijken naar groen geeft rust. Een dak begroeit met Sedum biedt het hele jaar iets om naar uit te kijken. In de winter kleuren de sedumdaken rood om in het voorjaar weer groen te worden en tot bloei te komen. Het groene tapijt kleurt dan tijdelijk geel, groen en wit. Bijen, vlinders en hommels vliegen graag op deze planten. En dat brengt leven in de tuin.

 

Starten met een groen dak

Om de zoveel jaar is de dakbedekking toe aan vernieuwing. Dit is dé kans om het dak te begroenen. Onderzoek de draagkracht van het dak en pas hier de begroeiing op aan. Cassettes of matten zijn de lichtste oplossing.

Een groen dak verdient zich terug op verschillende manieren.

  • Vergroting woongenot de ruimte onder het begroeide dak is nu het hele jaar te gebruiken. Zonder extreme temperatuurswisselingen.
  • Lagere stookkosten . Een groen dak isoleert, in de winter verdwijnt de warmte niet door het dak, in de zomer wordt het minder warm in huis.
  • Hogere opbrengst zonnepanelen het rendement van zonnepanelen gaat omhoog, als ze op een begroeit dak staan
  • Subsidie veel steden geven subsidie op groene daken die water vasthouden bij stortbuien. De subsidie kan oplopen tot 50% van de aanlegkosten, bij een dak van minimaal 30 m2 . Overleg met de buren en leg op een een gezamenlijk schuurdak met. Groendak aan. Vraag bij je gemeente naar de voorwaarden.
  • Regenpijp afkoppelen in veel gemeentes is het afkoppelen van de regenpijp al verplicht. Het water moet in de tuin stromen. Een groendak vangt de eerste buien op en laat het langzaam in de tuin wegvloeien. De capaciteit van de wateropvang in de tuin kan nu kleiner worden.
  • Biodiversiteit een groen dak trekt leven aan. Insecten hebben het moeilijk, met een groen dak help je ze. Bijen, vlinders, hommels vliegen er graag op. Vogels volgen. Ze vinden er voedsel of maken er een nest. Hoe leuk is het, om dit van dichtbij te volgen.

 

Marie Tromp is groenjournalist. Ze kent het groene vak van binnenuit, tijdens haar werk op een kwekerij/tuincentrum leerde ze tuinplantenen bomen kennen in alle seizoenen. Inmiddels combineert ze het schrijven voor buitenbladen als Seasons en Buitenleven met het lesgeven op een groene VMBO school. ‘ Groen geeft rust en ontspanning en dat hebben we hard nodig in deze onrustige tijd. Ik geniet ervan om buiten te zijn en de ontwikkelingen in het groene vak te volgen. En dat zijn er veel! Samen met hoveniers en plantenkwekers houden we de steden en dorpen leefbaar. En daar vertel ik graag over.’