Alternatieven voor een moswand

6 mei 2022

Op het moment zijn moswanden enorm populair, en er zijn een aantal goede redenen waarom deze wanden zo in trek zijn. Een moswand, of een levende wand, kan bijna overal in een gebouw geplaatst worden. Ook de toepassing maakt niet veel uit, of het nou gaat om een school, huis of iets ander, een groene muur kan zomaar de oplossing zijn. In dit artikel worden de voordelen en nadelen van een moswand besproken. Daarbovenop wordt ook nog alternatieven voor mos besproken, die misschien nog wel beter zijn!

Wat zijn de voordelen?

Er zijn een aantal voordelen aan een wand bedekt met mos, allereerst is het een milieuvriendelijke optie, het bevat geen giftige stoffen en is biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat een muur van mos een duurzame optie is. Een moswand helpt ook met de controle van de luchtvochtigheid in de kamer, omdat het vocht uit de lucht opvangt. Moswanden, maar ook andere groene wanden hebben de unieke kwaliteit om groene elementen toe te voegen aan een kamer, zonder kostbare ruimte in te nemen.

Zijn er nadelen?

Een moswand kan heel aantrekkelijk klinken, er zijn echter wel een aantal nadelen. Een wand met mos begroeiing is technisch gezien niet ‘’levend’’. Ook heeft zo een wand onderhoud nodig en dit kan op termijn vrij prijzig worden. Als laatst wekt mos ook niet zoveel zuurstof op als andere soorten groene wanden, zonde.

Moswand alternatieven

De alternatieven

Wat betreft alternatieven voor een moswand is er ruime keuze. De alternatieven zijn gebaseerd op verschillen in vegetatie en de opbouw van het systeem. Allereerst, wanneer er naar vegetatie gekeken wordt kan er opgemerkt worden dat een muur van mos technisch gezien helemaal niet levend is, terwijl een MobiPanel en LivePanel Indoor dat wel zijn. Deze beide producten worden geleverd met levende en échte planten. Bij het kiezen tussen een LivePanel of MobiPanel is er ook ruime keuze aan beplanting, zo zijn er meer dan 20 verschillende soorten vegetatie. Hier kan ook een mix van gemaakt worden wat een prachtige mix opleverd. Zo ontstaat een kleuren sensatie die onmogelijk lijkt met mos.