6 voordelen van planten op kantoor

5 augustus 2020

Uit onderzoeken naar de perfecte werkomgeving blijkt elke keer weer dat planten een positieve invloed hebben op het binnenklimaat van kantoren en de lichamelijke- en geestelijke gezondheid van medewerkers. Hieronder vind je de 6 voordelen van planten op kantoor, gebaseerd op verschillende (internationale) wetenschappelijke onderzoeken.

Mobilane LivePanel 6 voordelen van planten op je kantoor

Onderzoeken

Uit het internationale onderzoek naar planten op kantoor, geleid door de Nederlandse Marlon Nieuwenhuis verbonden aan de afdeling Psychologie van de Universiteit van Cardiff, blijkt dat planten zorgen voor een stijging van de productiviteit met 15%. Rekening gehouden met variabelen als leeftijd en werkdruk.

“Ons onderzoek suggereert dat investeren in de inrichting van het kantoor met planten zich zal terugbetalen door een verhoging van de levenskwaliteit en productiviteit van de kantoormedewerkers.’’, zegt Nieuwenhuis.

Bij de studie waren academici van de Universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk, de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland en de Universiteit van Queensland in Australië betrokken. Ook het onderzoek van de Universiteit van Wageningen dat recentelijk is gepubliceerd bevestigd de voordelen van planten op kantoren. Een werkruimte met planten wordt aantrekkelijker gevonden dan een ruimte zonder planten. Daarnaast zorgen planten voor een beter binnenklimaat door de productie van zuurstof en een hogere luchtvochtigheid. Deze voordelen dragen bij aan een positievere gemoedstoestand en welzijn van de medewerkers. Medewerkers voelden zich meer tevreden in de kantooromgeving met beplanting, het leiden tot meer tevredenheid onder medewerkers over het eigen functioneren en tot minder ziekteverzuim. Alex Haslam, hoogleraar psychologie van de Universiteit van Queensland, verteld waarom medewerkers dit zo ervaren:

‘’Een groen kantoor geeft werknemers nu eenmaal meer het gevoel dat hun werkgevers werkelijk wat om hun welzijn geven’’.

Mobilane LivePanel 6 voordelen van planten op je kantoor

6 voordelen van planten op kantoor

  1.     Luchtvochtigheid: De relatieve luchtvochtigheid in ruimten met beplanting is gemiddeld 5% hoger dan in ruimten zonder planten, in de winter is zelfs 17% verbetering gemeten.
  1.     Aantrekkelijker: Werknemers beoordelen hun werkplek met planten als aantrekkelijker om te zien, een stijging van gemiddeld 26%.
  1.     Thermische comfort: De kantoorruimte met planten wordt door medewerkers minder snel ervaren als te koud of te warm.
  1.     Gemoedstoestand: De gemoedstoestand van medewerkers is positiever dan wanneer er geen beplanting in het kantoor stond. Ook wordt er buiten werktijd minder gepiekerd over werk wanneer er beplanting op kantoor is.
  1.     Minder ziekteverzuim: Mensen die werken op een kantoor met planten melden zich minder vaak ziek dan mensen zonder planten op kantoor. Een daling van 36% naar 16%, dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.
  1.     Functioneren: Medewerkers zijn met beplanting meer tevreden over hun eigen functioneren dan ze daarvoor  waren zonder beplanting. Dit geldt ook voor hun verwachting over hoe tevreden de werkgever over hun functioneren is.

Planten integreren op kantoor heeft voldoende voordelen voor medewerkers, werkgevers maar ook ten aanzien van (potentiële) klanten. Een groen kantoor ziet er namelijk uitnodigend, huiselijk en sfeervol uit. Door planten voel je je direct op je gemak. 

img
img
img
img
img
img