Wat is een sedumdak?

5 augustus 2020

Een sedumdak is een voorbeeld van een groen dak. Het is een dak dat is begroeid met sedum. Sedum zijn vetplantjes die vocht opnemen in hun bladeren. De plantjes zijn zo sterk dat ze tegen enkele weken warmte en droogte kunnen. Sedumplantjes zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Er zijn wel 250 verschillende soorten sedum, genoeg variatie dus voor op uw dak. Een sedumdak valt onder de extensieve daken, dit zijn daken met een maximale opbouw van 15 cm waarbij de beplanting niet hoger is dan 50 centimeter. Intensieve groene daken, ook wel een natuurdak genoemd, zijn daken met meer gevarieerde beplanting. Zo kan het bestaan uit struiken en bomen. Bij een intensief dak kunnen eventueel extra constructieve maatregelen nodig zijn.

Kant & Klare sedum cassettes

De makkelijkste manier om een groen dak te creëren is door middel van sedum cassettes. Deze plantcassettes zijn gevuld met een substraat en 6-8 verschillende soorten sedumplanten. Doordat je de cassettes op eenvoudige wijze in elkaar kan klikken heb je in weinig tijd direct een groen dak. De cassettes zijn geschikt voor zowel platte daken als daken met een hellingshoek tot 10 graden (20%) en kan zowel tijdens alle seizoenen toegepast worden.

12 voordelen van een sedumdak

  1. Onderhoudsvriendelijk.
  2. Verhoging van de biodiversiteit.
  3. Isolerende werking.
  4. Waterretentie van 20 liter per vierkante meter.
  5. 40 – 70% van de neerslag verdampt.
  6. 6-8 soorten sedumplantjes.
  7. De cassettes zijn gevuld met substraat en puinsteen, wat zorgt voor voldoende en gelijkmatige afvoer van water en opslag van regenwater.
  8. De sedum houdt vocht vast en kan dus erg goed tegen lange droge periodes.
  9. De sedum cassettes blijven altijd herplaatsbaar.
  10. De sedumplanten kleuren met het seizoen mee. Groen in het verjaar, kleurrijke bloemen in de zomer en warme kleur in het najaar.
  11. Bescherming van bestaande dakbedekking tegen UV-straling en zonnewarmte.
  12. Verhoogd rendement van uw zonnepanelen.

 

  • Mobilane MobiRoof ECO wat is een sedumdak