Zeeuwse gemeente Kapelle kiest voor Noistop geluidsschermen

  • NoiStop
  • Locatie: Kapelle

De nieuwbouwwijk Zuidhoek in het Zeeuwse Kapelle is “Een wijk bedoeld voor mensen die de intimiteit en veiligheid van een dorp waarderen,” zo karakteriseert de gemeentelijke website het wijkconcept waarvan in 2020 de derde fase in aanleg werd genomen. Dat schept verplichtingen wat betreft de kwaliteit van inrichting en uitstraling. Omdat de wijk deels grenst aan een spoorlijn zijn er maatregelen getroffen om geluidsoverlast van passerende treinen te voorkomen.

Geluidswal met geluiddempend scherm

Tussen Zuidhoek 3 – de laatste fase van het projectplan – en de spoorlijn werd een 3 m hoge geluidswal aangelegd, met daarbovenop een geluiddempend Noistop scherm van 1,45 m. Daarmee wordt de rust en het woongenot van de bewoners gegarandeerd. Het scherm is in eerste aanleg 400 m lang en er wordt in de toekomst bij de verdere ontwikkeling van het plan nog eens 200 m scherm aangebracht.

Mobilane NoiStop gemeente Kapelle

Geluidsbelasting is gezondheidsrisico

Wanneer omgevingsgeluid boven een aanvaardbaar niveau uitkomt kan dat na verloop van tijd ernstige gezondheidseffecten hebben – direct of indirect. Meer dan 40% van de Europeanen wordt blootgesteld aan lawaai dat hun gezondheid aantast. Geluidsbelasting veroorzaakt door verkeer en industrie kan worden voorkomen of bestreden door het aanleggen van geluidswallen en het plaatsen van geluiddempende schermen. Noistop schermen vinden ook hun toepassing bij (nieuwe) supermarkten in woonwijken waarbij bewoners hinder kunnen ondervinden van bijvoorbeeld leveringen door het vrachtverkeer. Tevens bewijzen ze hun waarde bij nieuwbouwwijken die langs drukke wegen worden gebouwd en bij het tegengaan van geluidshinder bij schoolpleinen. Door de geluidsoverlast van verkeer, woonwijken, bedrijven en industrie te reduceren, helpen geluiddempende schermen mensen te genieten van een rustigere woon- en werkomgeving en bevorderen ze gezondheid en welbevinden.

Extra zekerheid

De gemeente Kapelle koos voor Noistop geluiddempende schermen vanwege de eerdere positieve ervaringen die werden opgedaan met eenzelfde systeem dat in 2010 over 200 m langs de A58 werd aangelegd. Melvin Poppe, projectleider Civiele Techniek bij de gemeente Kapelle daarover: “Het systeem voldoet uitstekend en realiseert de gewenste geluidsreductie. Bovendien is het een modulair systeem waarvan de elementen eenvoudig te plaatsen zijn en een lange levensduur hebben. Het systeem is geschikt om er beplanting tegenaan te laten groeien en dat gaan we nu weer doen. Heel Zuidhoek is een duurzame wijk en dit draagt bij aan de groene uitstraling die we hier willen realiseren. Uiteraard speelt ook mee dat het een duurzaam en circulair product is, dat was een absolute voorwaarde. Het is dus het complete plaatje waardoor we ook hier weer voor Noistop hebben gekozen. Volgens onze berekeningen moest het scherm 1.35 m hoog worden, daarmee kwamen we op een geluidsniveau van 53 dB terwijl de voorkeursgrenswaarde 55 dB is.

Eenvoudige installatie

Het Noistop geluiddempende scherm bestaat uit specifieke ontworpen steenwol elementen, gevat in stalen frames die door H2 Groen, onderdeel van H2 Infra op de geluidswal werd geplaatst. Hovenier Daan Ras: “Het eerdere geluidsscherm langs de A58 hadden wij ook al geplaatst, maar daar was er toen voor gekozen om met hardhouten palen te werken. Bij dit nieuwe project hebben we op basis van voortschrijdend inzicht gebruik gemaakt van stalen H-profielen waar de elementen met een speling van 3 mm tussen passen. Iets duurder, maar met een veel langere levensduur. Toen die profielen eenmaal geplaatst waren konden we de panelen er met een kraan heel eenvoudig tussen schuiven. Bekijk hieronder de video.

Hermetische dichte constructie

De profielen werden anderhalve meter in de wal geduwd. Ertussen werd een zandlaag gestabiliseerd met daarop waterpas een opsluitband van beton. Daan Ras: “Daarop werd een band geplakt waarop het eerste scherm aansluit, daarbovenop kwam weer een band met het tweede scherm en de afdekkap erop. Daarmee realiseerden we een hermetisch gesloten wand. Voor de plaatsing hadden we drie weken gepland, maar uiteindelijk hebben we het in twaalf dagen geklaard. We hebben de trein wat verkort om het zo te zeggen. Terwijl er nog palen gezet werden, zijn we al begonnen de banden te plaatsen, en voor dat was afgerond begonnen we al met het installeren van de schermen. Elementen die ’s morgens geleverd werden waren vaak ’s middags al verwerkt. Als de palen goed staan is het installeren van de steenwol-elementen letterlijk een fluitje van een cent.”

Uitmuntende akoestische kwaliteiten

De eenvoudig te installeren panelen hebben een geluidsabsorberende kern van waterafstotende en UV-werende steenwolelementen, gevat in stalen of houten frames in verschillende varianten en kleurstellingen. De schermen met stalen frames lenen zich bij uitstek voor beplanting waardoor een natuurlijke uitstraling wordt gerealiseerd. Noistop combineert uitmuntende akoestische kwaliteiten (geluidsabsorptie en geluidswering) met strak Scandinavisch design. De geluidsschermen zijn dun en het modulaire systeem is verkrijgbaar in diverse afmetingen, zodat deze in elke omgeving past Noistop panelen leveren, afhankelijk van hoogte en locatie, een geluidsreductie van 8 tot 11 dB.

De voordelen van Noistop

  • Sterke geluidsreductie en -absorptie
  • Direct rust, privacy en veiligheid
  • Weinig tot geen onderhoud
  • Multifunctioneel toepasbaar

Unieke eigenschappen

  • Eenvoudige installatie
  • Keuze uit verschillende uitvoeringen en afmetingen
  • Duurzaam materiaal
  • Circulair en recyclebaar

Bekijk
NoiStop

NoiStop

Bekijk
PlantGuide

PlantGuide
img
img
img
img
img
img