Moderne ontmoetingsplek met verticaal groen past design aan op duurzame bouw

Op het Amsterdam Science Park zijn zeven Matrix Innovation Centers te vinden. Het nieuwste Innovation Center is Matrix ONE. Een bijzonder duurzaam gebouw waar gebruik is gemaakt van smart building technologie, zo wordt dit gebouw een moderne ontmoetingsplek met verticaal groen. Het gebouw is nagenoeg energieneutraal, heeft het BREEAM “Excellent” niveau en is demontabel. Om deze duurzame eigenschappen te onderstrepen maakt het gebouw gebruik van verschillende levende plantenwanden.

 

Hypermoderne duurzaam gebouwde ontmoetingsplek

Matrix ONE is een hypermodern, volledig op ontmoeten en interactie ingericht en uiterst duurzaam innovatiegebouw, gelegen in het hart van de campus. Het gebouw is ontworpen met oog op interactie en kennisuitwisseling. Matrix ONE heeft  3000 m2 aan labruimte en 7000 m2 aan high-tech kantoorruimte. Architectenbureau MVRDV uit Rotterdam leverde een nieuw en verfrissend ontwerp met het oog op duurzaamheid. Het gebouw is vrijwel energieneutraal. Ook is het demontabel, met het oog op mogelijk later hergebruik. Matrix ONE is een duurzaam gebouw met een lage CO2-uitstoot. Het maakt gebruik van natuurlijke ventilatie en van het smart building technologie. Daarnaast is het pand voorzien van HR++ glas in de gevel, een WKO-installatie (warmte-koudeopslag), 1000 m2 zonnepanelen en een fietsenstalling voor 300 fietsen. Alle gebruikte materialen zijn herbruikbaar en aan het gebouw is dan ook het BREEAM “Excellent” certificaat toegekend. De totaaloppervlakte van meer dan 100 m2 verticaal groen geeft het moderne gebouw een biophilic design. Oscar de Vos, Property Manager Matrix Innovation Centers vertelt: “Er was behoefte aan een design dat ook moest passen bij onze duurzaamheidsvisie. Het feit dat het pand zo duurzaam is, is niet in één oogopslag te zien, de groene wanden belichamen en onderstrepen onze visie. Dat de planten bijdragen aan een verbeterde luchtkwaliteit is ook een enorme pré.”

Verticale groene binnentuinen

De grootste wanden bevinden zich in een glazen trappengat, waardoor de verschillende verdiepingen op een natuurlijke manier met elkaar verbonden zijn. Hiervoor is het gloednieuwe systeem MobiPanel gebruikt. Dit unieke groene gevelsysteem is speciaal ontwikkeld om toekomstbestendig en duurzaam bouwen nog toegankelijker te maken. Het heeft verwisselbare plantcassettes in twee maten, waardoor het op zowel vlakke als ronde wanden te gebruiken is. Het LivePanel systeem is juist meer geschikt voor de wat kleinere wanden. Voor beide systemen geldt dat de planten water opnemen uit de interne waterbuffering, via een capillair microvezeldoek. In het glazen trappenhuis krijgen de planten natuurlijk zonlicht en hebben hierdoor optimale groeiomstandigheden. Een automatisch dak kan geopend worden wanneer het te warm wordt. Dat is niet alleen voordelig voor bezoekers maar ook voor de planten. De levende wanden worden van bovenaf geïrrigeerd en drainagebuizen bevinden zich vakkundig weggewerkt in de trapgoten. Alle wanden worden aangestuurd middels een biedingskast. Via deze kast worden zaken als water en voeding voorzien. Middels een app kan dit alles op afstand gereguleerd worden.

Groen brengt het gebouw tot leven

De Vos: “De groene wand geeft extra sfeer aan het pand. We wilden juist dat de sociale plekken in het pand wat meer aandacht kregen door middel van natuurlijke elementen. Er zijn daarom groene wanden geplaatst bij de trap en bij het restaurant.” Biophilic design is een innovatieve benadering van architectuur en interieurontwerp die de nadruk legt op verbinding met de natuur. Het concept is gebaseerd op het idee dat mensen een aangeboren verlangen hebben om in contact te staan ​​met de natuurlijke wereld, en dat het opnemen van natuurlijke elementen in onze gebouwde omgeving een positieve invloed kan hebben op ons welzijn.
“Iedereen vindt de levende groene wanden geweldig! Het valt direct op. Huurders die er zaten voordat de wanden geïnstalleerd werden benoemen allemaal het enorme verschil van sfeer en de esthetische verbetering. De hele ruimte komt erdoor tot leven. Omdat het leeft, zie je het ook echt groeien en dichter worden, dat is mooi om te zien.” zegt de Vos.

Opdrachtgever: Matrix Innovation Center
Aannemer: De Vries en Verburg Bouw
Architect: Architectenbureau MVRDV
Interieur Architect: Up Architecture
Realisatie: 2022
Installateur groene wanden: Mobicare

Er was behoefte aan een design dat paste bij onze duurzaamheidsvisie. De groene wanden belichamen en onderstrepen deze visie perfect. Dat de planten bijdragen aan een verbeterde luchtkwaliteit is ook een enorme pré.”

- Oscar de Vos, Property Manager Matrix Innovation Centers

Bekijk
PlantGuide

PlantGuide
img
img
img
img