Groene Kant & Klaar Haag van Mobilane schittert in betoverende tuintransformatie van Huize Zonnewijzer

The Ones at Home, geïnitieerd door tuinarchitect Erwin Stam en beeldhouwkunstenares en kunstfotograaf Micky Hoogendijk, had als doel Huize Zonnewijzer aan het Valeriusplein in Amsterdam nieuw leven in te blazen. Deze monumentale stadsvilla, ontworpen door architect Jan Baanders in 1919, is omgevormd tot een ruimte die kunst en natuur met elkaar verbindt. Stam heeft niet alleen Hoogendijks bronzen sculpturen een thuis gegeven in deze omgeving, maar heeft ook de buitenruimten getransformeerd tot een expositieruimte voor deze kunstwerken.

Tuintransformatie

Micky Hoogendijk verklaart de reden achter de tuinrenovatie en inrichting: “We kregen de kans om Huize Zonnewijzer te huren en een prachtige beeldentuin te creëren. Het pand mocht worden omgevormd tot mijn galerie, en we wilden een voorbeeld scheppen voor toekomstige projecten met Erwin.”

Voor de hagen in de tuin van Huize Zonnewijzer heeft Erwin Stam gekozen voor de Kant & Klaar Haag van Mobilane. Hij legt uit: “We hadden voor dit project meer privacy nodig in de tuin. De hoogte van 1.80 meter was precies goed voor het zicht naar de buren. Voor de groene uitstraling, wat voor mij een voorwaarde was, hebben we gekozen voor de Hedera helix ‘Woerner’, een sterke klimop.” Ook de visuele aantrekkingskracht werd benadrukt: “Visueel gezien is het aantrekkelijk dat het niet zoveel ruimte inneemt, en de hoogte paste perfect. Het is een smalle maar hoge haag die esthetische waarde toevoegt aan de tuin.”

Mobilane Kant & Klaar Haag tuintransformatie Huize Zonnewijzer Erwin Stam Big

Een grote rol

Wat betreft de rol van de hagen in de tuin, gaf Micky Hoogendijk aan: “De hagen spelen een enorme rol. Het feit dat ze al volgroeid waren, was een belangrijk aspect. Eerder ben ik in een huis getrokken en ging ik hagen zelf planten, maar het duurde wel 3 jaar voordat het er fatsoenlijk uitzag. Met de Kant & Klaar Hagen van Mobilane zag je direct het eindresultaat. Ze brachten grootsheid terug in de tuin en zorgden voor privacy.”

De tuin van Huize Zonnewijzer is omgevormd tot een buitengebied van inspiratie midden in Amsterdam. Hier worden dan ook regelmatig ontmoetingen en exposities georganiseerd. Bij Micky Hoogendijk valt op: “Gasten reageren positief op de Kant & Klaar haag van Mobilane. De hagen creëren een gevoel van geborgenheid en ruimte. Erwin heeft aan de zijkant van het huis een prachtige entree gecreëerd met de hagen, waar we nu met ongeveer 15 mensen kunnen genieten. De Kant & Klaar Hagen bieden bescherming en creëren de illusie van extra ruimte. Hoewel het pand van buitenaf misschien afstandelijk lijkt, opent het zich, zodra je de tuin betreedt, tot een warm en uitnodigende plek.”

Mobilane Kant & Klaar Haag tuintransformatie Huize Zonnewijzer Erwin Stam en Micky Hoogendijk -People

De hagen spelen een enorme rol. Het feit dat ze al volgroeid waren, was een belangrijk aspect."

- Micky Hoogendijk

Bekijk
Mobilane Kant & Klaar Haag

Mobilane Kant & Klaar Haag

Bekijk
PlantGuide

PlantGuide
img
img
img
img