ESSENZA HOME kiest voor duurzame groene gevel van Mobilane

Interieur- en lifestyle merk ESSENZA HOME is in 2021 gevestigd in een nieuw, volledig gerenoveerd kantoor in Bunnik. Het nieuwe kantoor is volledig verduurzaamd. De groene gevel van Mobilane draagt niet alleen bij aan de duurzaamheidsvisie van het bedrijf maar zorgt ook voor een warm welkom voor haar retailers, klanten en personeel. 

Mobilane MobiPanel Essenza Home


Familiebedrijf ESSENZA HOME
ontwerpt, produceert én distribueert al 60 jaar home & living producten voor verschillende interieurstijlen. In 2021 is het bedrijf verhuisd naar een nieuw kantoor in Bunnik. Het pand van maar liefst 2500 m2 is direct gelegen aan de A12. Met het oog op de toekomst en volgens hun duurzaamheidsvisie is het pand tijdens de verbouwing volledig verduurzaamd. De duurzame groene gevel van Mobilane was daarom een logische keuze.

Installatie groene gevel
Het installeren van de groene gevels is snel en eenvoudig verlopen. De groene gevels met een totaal oppervlakte van ruim 200 vierkante meter zijn door middel van omega profielen van Magnelis staal tegen de stenen- en houten gevel geplaatst. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de raam- en deurpartijen en de water- en elektriciteitsleidingen. 

Mobilane MobiPanel Essenza - before after

De bijna 10.000 planten zijn in modulaire cassettes en pixels aan de profielen geïnstalleerd. De cassettes, pixels en afdekkappen zijn gemaakt van een brandvertragend EPP (B-s2, d0). Dit materiaal is licht, UV-bestendig, luchtdoorlatend (voor een goede wortelgroei) en volledig recyclebaar. Een geautomatiseerd irrigatiesysteem voorziet de MobiPanel groene wanden van water en voedingsstoffen.


Plantenselectie groene gevel
De planten in de groene gevels zijn geselecteerd op basis van verschillende factoren. Zo is er gekeken naar de gevel oriëntaties, verschillende bloeiseizoenen, planten die biodiversiteit stimuleren en ten slotte de esthetiek. Zo is de Bregenis ‘Bressingham White’ een prachtige voorjaarsbloeier met sierlijke witte bloemen die vanaf april bloeien. De Vinca minor is een sterke wintergroene bedekkende plant. Ook deze bloeit zeer vroeg in het voorjaar. De Vinca kan toegepast worden voor gevels op zowel zonnige als schaduwrijke plekken. In de zon zal de Vinca meer bloemen krijgen dan in de schaduw. De Geranium Rozanne is een drachtplant voor de wilde bij. Niet alleen vele soorten wilde bijen, maar ook vlinders en hommels halen hier hun nectar vandaan. 

MobiPanel Essenza Plant Species


Voordelen van de groene gevel
De groene wand op twee gevels aan de buitenkant is een echte eyecatcher. Floor Smits, Head of Brands en tweede generatie in het familiebedrijf: “Als familiebedrijf vinden we het belangrijk ons te focussen op de lange termijn. Bij de verbouwing hebben we daarom flink geïnvesteerd in duurzame oplossingen. Toen we kennismaakten met de mogelijkheden van een verticale tuin voor de gevel, waren we daar gelijk weg van. De groene wand heeft veel voordelen; zoals zuivering van de lucht, meer biodiversiteit en het biedt een fijn onderkomen aan bijen en andere insecten. Tot slot willen we hiermee een statement maken en laten zien dat we ons inzetten voor een duurzame wereld.” Naast het kantoor, is er ook een b2b-showroom én er wordt dit jaar een brandstore geopend voor consumenten.

Meer biodiversiteit met de groene gevel
Rosalie Smits, Head of Channels en ook tweede generatie van het familiebedrijf, geeft aan dat biodiversiteit een belangrijk speerpunt voor de organisatie is.

De groene gevel trekt vele insecten aan, en stimuleert hiermee de biodiversiteit in de omgeving. Zoals eerder beschreven zorgen onder andere de bloemen van de Geranium Rozanne voor nectar voor veel insecten zoals de wilde bij en vlinders. Wilde bijen en vlinders zijn een belangrijke schakel in onze voedselketen. Zij zorgen voor 60% van de bestuiving van onze groenten en fruit. 

 

Mobilane Diversity Essenza Home


De gevels trekken ook diverse vogels en andere insecten aan en dienen niet alleen als voedsel, maar het bieden ook broed- en schuilgelegenheid. In de cassettes tussen de beplanting kunnen vogels veilig broeden. Het eerste vogelnest in de groene gevel was al na enkele weken na de installatie te vinden. 

 

Opdrachtgever: ESSENZA HOME
Architect: BK Punt
Bouwperiode: 2021
Installatie: MobiCare

 

 

 

Bekijk
MobiPanel groene gevel

MobiPanel groene gevel

Bekijk
PlantGuide

PlantGuide
img
img
img