1310 MobiRoof-cassettes op sedumdak in Arnhem

Voor de realisatie van een nieuwbouwproject met 21 appartementen met zorgvoorzieningen aan de Weerdjesstraat heeft woningcorporatie Portaal gekozen voor een extensief groen dak. Het 380 vierkante meter extensieve groendak is voorzien van 1.310 MobiRoof-cassettes met sedumbeplanting.

Extensief groen dak

MobiRoof-dealer Gé Leurs Hoveniers heeft het groendak geplaatst. Gé Leurs: “De water buffercapaciteit van de nieuwe voorbegroeide Mobiroof-cassettes is maar liefst twintig liter per vierkante meter, veel meer dan andere extensieve groendak oplossingen die worden gebruikt. Als ze volledig verzadigd zijn, leveren de sedumcassettes een maximale dakbelasting van niet meer dan 58 kilo per vierkante meter. Ook gaan we ervan uit dat de energiekosten voor het verwarmen en koelen van het gebouw dankzij het groendak veel lager zullen zijn door de isolerende werking van de cassettes. De 1.310 sedumcassettes werden zeer snel geïnstalleerd dankzij het handige kliksysteem”. De buitenste randen van het extensieve groene dak worden afgewerkt met grind. De cassettes bevatten minstens zes soorten sedum en stimuleren ook de biodiversiteit in de stad.

Wat is een extensief groendak?

Een extensief groendak is een dak met vegetaties die zichzelf in stand houden en weinig onderhoud nodig hebben. Extensieve groendaken zijn lichtgewicht daken bedekt met relatief onderhoudsvriendelijke plantensoorten, zoals vetplanten (sedum). Sedum planten zijn geschikt voor extreme weersomstandigheden op daken, zoals enorme hitte of erg veel vocht door regen. Extensieve groendaken zijn laag in aanleg- en onderhoudskosten en verlengd de levensduur van de dakbedekking.

Projectleider Ruud Kortland van Portaal: We hebben bewust gekozen voor een sedumdak, omdat dit de piekbelasting van de afvoer van regenwater in het gemeentelijk riool afvlakt. Dankzij deze maatregel was het niet nodig om regenwater in de bodem te filteren. Portaal wil ook meer groen creëren in het centrum van Arnhem. De installatie van een sedumdak op deze locatie past perfect in deze filosofie. 

-

Bekijk
MobiRoof ECO

MobiRoof ECO

Bekijk
PlantGuide

PlantGuide
img
img
img