Wat is stedelijke vergroening?

10 november 2021

Stedelijke gebieden nemen het meeste ruimte in beslag in de wereld. In de afgelopen jaren is de ontwikkeling van stedelijk gebieden enorm gestegen. Deze gebieden bestaan meestal uit beton en niet milieuvriendelijke materialen waar de aanwezigheid van groen ver te zoeken is. Door klimaatverandering is het geen wonder dat groen in steden heel belangrijk is. Hier komt stedelijke vergroening goed van pas. Door stedelijke vergroening wordt er steeds meer groen toegepast in de bebouwde omgeving. Maar wat houdt stedelijke vergroening precies in en wat zijn de voordelen hiervan? Lees hieronder wat stedelijke vergroening is en wat de voordelen hiervan zijn.

Mobilane MobiRoof ECO groen dak wat is stedelijke vergroening

Het belang van stedelijk groen

Het belang van stedelijk groen is tegenwoordig door velen beseft. Groen speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van stedelijke gebieden en het tegengaan van de effecten van klimaatverandering.  Architecten verwerken daarom steeds meer groen in de bebouwde omgeving. Waarbij eerst groen werd geïmplementeerd door het toevoegen van groen aan openbare ruimtes, bouwen van parken, planten van bomen en landschapsarchitectuur is er nu een verschuiving naar het implementeren van verticaal groen op gebouwen zoals groene gevels of groene daken. Door verticaal groen kunnen er groene ruimtes gecreëerd worden in stedelijke gebieden waar er weinig ruimte is voor groen.

Mobilane LivePanel Outdoor groene gevel wat is stedelijke vergroening

Stedelijke vergroening en de voordelen   

Een van de belangrijkste voordelen van stedelijke vergroening is de toegevoegde esthetische waarde. Bovendien oogt verticaal groen niet alleen mooi, onderzoek toont aan dat uitzicht op groen bijdraagt aan het verminderen van stress en het verbeteren van het welzijn. Een ander voordeel van stedelijke vergroening is de stimulatie van biodiversiteit. Verticaal groen zoals groene wanden en groene daken dragen bij aan het stimuleren van de biodiversiteit. De beplanting in een groen dak en groene wand trekken insecten zoals bijen en vlinders aan en zorgen voor kruisbestuiving. Dit zorgt voor een toename van de biodiversiteit. Stedelijk groen draagt ook bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit door het afvangen van fijnstoffen en het omzetten van CO2 naar zuurstof. In gebieden waar luchtkwaliteit verbeterd moet worden kan door stedelijk groen dit makkelijk gerealiseerd worden.

Stedelijke vergroening is dus heel belangrijk. Met kant-en-klare groene oplossingen kan er eenvoudig groen toegevoegd worden aan de stedelijke omgeving en de vele voordelen ervan ervaren worden. Bekijk de kant-en-klare groene oplossingen van Mobilane.