Wat is een groen-blauw dak en waar dient het voor?
14 november 2019Iedereen weet -en merkt- dat het klimaat aan het veranderen is. Hierdoor wordt het weer steeds instabieler waardoor het vaker harder regent, afgewisseld door lange droge periodes. Hevige regenval zorgt steeds vaker voor problemen in stedelijke gebieden met overstromingen van het rioleringssysteem door te zware (piek)belasting als gevolg. De sponswerking van de stad, het tijdelijk opnemen van het gevallen water en het langzaam afgeven, vermindert door de toenemende verharding. Dit leidt tot steeds meer overlast en schade. 40-50% van het totale oppervlakte in stedelijke gebieden bestaat uit platte daken. Groen- blauwe daken kunnen een grote rol spelen in het toekomstige watermanagement van steden.
Wat is een groen-blauw dak?
Een groen- blauw dak is een multifunctioneel dak die speciaal ontworpen is om zo veel mogelijk water te bergen en/of te bufferen en dat in combinatie met begroeiing erop. De mogelijke functies van daken worden in de branche uiteengezet door er een kleur aan te geven. Een multifunctioneel dak heeft altijd meer dan één kleur. Hieronder zijn de verschillende soorten daken weergegeven:
Groen dak – Begroeiing
Groene daken zijn daken met begroeiing erop. Dit kan variëren van mos, sedum of gras tot hogere beplanting zoals struiken en zelfs bomen.
Geel dak – Duurzame energie
Gele daken zijn daken waarop duurzame energie wordt opgewekt, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen.
Blauw dak – Watermanagement
Blauwe daken zijn daken die speciaal ontworpen zijn om zo veel mogelijk water te bergen en/of te bufferen.
Rood dak – Recreatie
Rode daken zijn daken die zijn ingericht voor recreatie. Denk hierbij aan een terras, sportveld of zwembad. Zo wordt het leefoppervlakte nuttig en efficiënt benut in bijvoorbeeld drukke steden.
Waarvoor dient een groen- blauw dak?
Lees tip: 18 voordelen van een groen- blauw dak