Interview: Biophilic Design op kantoor

13 april 2021

De kantoormarkt is in beweging. Nu thuiswerken in combinatie met werken op kantoor de norm is bereiden veel bedrijven zich voor op het kantoor van de toekomst. Een belangrijk onderdeel hiervan is gezondheid van de medewerkers en gebruikers van het gebouw. De vraag in Biophilic Design op kantoren stijgt mede daarom. Mobilane vroeg experts Pascal ten Brinke en Esther Weikamp naar de trends en ontwikkelingen in Biophilic Design op kantoor.

Ruim 25 jaar geleden richtte Pascal ten Brinke zijn bedrijf Ten Brinke Interieurbeplanting op. Wat begon als een eenmanszaak met de verkoop en onderhoud van enkele plantenbakken is uitgegroeid naar een bedrijf dat landelijk interieurbeplanting levert en onderhoudt bij kantoren en zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. Met als ultiem doel: het optimaliseren van het leefklimaat in gebouwen, waardoor mensen zich prettiger voelen en beter functioneren.

Samen met collega Esther Weikamp verteld Pascal over Biophilic Design op kantoren. Esther is commercieel directeur bij Ten Brinke en met haar achtergrond en ervaring in home en lifestyle op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.

Een gezond leefklimaat

Planten brengen vele voordelen met zich mee. Dit is ook een van de redenen waarom bedrijven en instellingen bij Ten Brinke aankloppen. “Niet alleen door de estetische voordelen maar vooral door alle andere voordelen die planten met zich meebrengen zien we de vraag naar planten in de werkruimte steeds meer stijgen. We zien vaak dat medewerkers last hebben van hoofdpijnklachten en droge ogen. Werkgevers willen gezonde en comfortabele werkplekken inrichten waar medewerkers elkaar ontmoeten. Met Biophlic Design haal je de natuur naar binnen en creëer je een aantrekkelijke en comfortabele werkplek.” zegt Esther. “Mede hierdoor zien we de vraag naar planten stijgen.”
Groen is een investering in een gezond bedrijf en gezonde medewerkers. Naast dat het ziekteverzuim met 1,6 dag per werknemer per jaar naar beneden gaat na het inzetten van groen in de werkruimte, zijn er nog meer voordelen. Zo voelen werknemers zich prettiger in het groen. Groen draagt bij aan minder stress, een betere concentratie, meer creativiteit en een hogere arbeidsproductie. Groen heeft een positief effect op werkplezier, gezondheid en welbevinden. Planten op de werkplek zorgen voor een hogere tevredenheid over de werkplek. Lees meer over de voordelen van planten op kantoor.

Ruimtebesparende oplossing: Groene wanden en hangplanten

In het kantoor van de toekomst worden het aantal vierkante meters nog belangrijker. Grote bedrijven zoals banken bereiden zich voor op lagere kosten door het hebben van minder kantoren waarbij werknemers deels het thuiswerken voort zullen zetten, en deels op kantoor kunnen werken. “De grootste verandering die we zien in groen op de werkvloer zijn hangplanten en verticale plantenwanden” zeggen Pascal en Esther. Dit is niet heel gek, zowel hangplanten als verticale plantenwanden nemen geen tot zeer weinig ruimte in beslag en zijn toe te passen in veel verschillende ruimtes.

Ten Brinke Biophilic design op kantoor

Plant trend: Urban Jungle

Voor wat betreft plantsoorten zien we een grote trend in “Urban Jungle” planten. Dit zijn wat meer hangende planten met een groter blad. Door verschillende soorten van dit soort planten te combineren creëer je een Urban Jungle effect.

Getoonde planten

Philodendron scandens
Phlebodium Blue star
Schefflera arboricola
Philodendron Monstera Deliciosa
Dracaena Lemon Surprise
Calathea Amabilis

 

Ten Brinke Interieurbeplanting BV
www.ten-brinke.nl

img
img
img
img