Groene daken op bushokjes een wereldwijde trend

12 februari 2021

De gevolgen van klimaatveranderingen worden wereldwijd steeds zichtbaarder. Denk hierbij aan wateroverlast in stedelijke gebieden tijdens hevige regenbuien doordat onze riolering te belast wordt of het Urban Heat Island effect door verstedelijking. Door meer groen te implementeren in onze stedelijke gebieden worden we weerbaarder tegen deze veranderingen. Een gezonde, groene omgeving hangt daar nou samen mee; biodiversiteit, schoon water, schone lucht, een stabiel klimaat en vruchtbare grond zijn letterlijk van levensbelang. Steeds meer gemeentes implementeren in hun ruimtelijke ontwerp en planning groen en stimuleren daarnaast inwoners door subsidieregelingen om hetzelfde te doen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de 316 bushokjes in Utrecht die voorzien zijn van groene daken. Inmiddels heeft Mobilane al groene daken geleverd op bushokjes in Utrecht, Gouda, Apeldoorn, Woerden, Leipzig (Duitsland), Helsingborg (Zweden) en Malmö (Zweden).

Groene daken op bushokjes wereldwijd

De bushokjes waren wereldnieuws. Het kwam op de BBC, ARD en WDR en in The Guardian en USA Today. Ook verschillende media uit Canada, India, Oekraïne, australis en Italië besteedden er aandacht aan. Dit zorgde voor een ware groene trend wereldwijd. Wat is de meerwaarde van groene bushokjes in steden?

‘De bushokjes zijn door hun aantal en plek in de stad wel degelijk van belang voor de stadecologie’, zegt Harry Boeschoten, programma directeur Groene Metropool. De kern van de groene metropool is volgens hem dat je een ononderbroken netwerk creëert van natuur binnen en buiten de stad. Het plaatsen van groen in en rondom steden, het verbinden van groene gebieden met elkaar en de omringende natuur om zo de biodiversiteit te verbeteren.

“Qua biodiversiteit is de stad om twee redenen interessant,” zegt Wageningen Environmental Research-onderzoeker Robbert Snep: “Meer en meer soorten ontdekken zo de stad als leefgebied, en de stad is een prima plek om onze stedelijke samenleving te inspireren en informeren over biodiversiteit.

De mens is de belangrijkste oorzaak voor verlies van biodiversiteit

Uit onderzoek van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) blijken de cijfers met betrekking tot de biodiversiteit schokkend te zijn. Nog nooit was het aantal plant- en diersoorten dat met uitsterven bedreigd wordt zo groot. In de veertig jaar tussen 1970 en 2010 hebben wij al ruim 52% van onze planetaire biodiversiteit verloren; en ruim 70% van de overgebleven diersoorten riskeren uitsterven. Het IPBES concludeert dat het verdringen van natuur door menselijk ingrijpen de belangrijkste oorzaak is.

Groene daken op bushokjes

Groen dak bouwsteen voor duurzame stedenbouw

De groene daken op de bushokjes zijn voorzien van MobiRoof groendaksysteem. Dit zijn cassettes met 6-8 verschillende soorten sedumbeplanting. Deze vetplantjes kunnen tegen zo’n beetje alle weersomstandigheden en vragen nauwelijks onderhoud. Volgens De Utrechtse wethouder Kees Diepeveen is het groene dak een bouwsteen voor duurzame stedenbouw. ‘’De daken helpen bij het afvangen van fijnstof, bergen van regenwater en zorgen voor verkoeling bij hitte’’, aldus Diepeveen. ‘’Daarnaast vergroten groene daken ook de biodiversiteit in de stad, wat zeer goed is voor insecten zoals bijen.’’ De wereldwijde pers noemde de Nederlandse bushokjes zelfs ‘Bee Stops’.

Zelf bijdragen aan een duurzame en gezonde stad

De symbolische waarde van de groene bushokjes moet je dan ook niet onderschatten zegt Harry Boeschoten. “Het is dus blijkbaar leuk en spannend als er iets met de stad gebeurt. Dat zien ook bestuurders. Zo van: ‘verrek, dit is iets dat mensen aanspreekt’.” Dat kan vervolgens weer leiden tot meer vergroening. Door de bushokjes zijn er meer inwoners die subsidie aanvragen om zelf groen dak te plaatsen. De bushokjes doen ook ‘iets’ met de inwoners van de stad. Mensen reageren positief en enthousiast, worden zich meer bewust en raken geïnspireerd om zelf bij te dragen aan een duurzame en gezonde stad.

Hieronder een overzicht van alle steden waar Mobilane groene daken heeft geleverd op bushokjes:

Mobilane website Groene daken op bushokjes Malmö Zweden
Locatie: Malmö, Zweden
Datum plaatsing: 2017
Groene daken op bushokjes Zweden
Locatie: Helsingborg, Zweden
Datum plaatsing: 2018

Groene daken op bushokjes Utrecht
Locatie: Utrecht, Nederland
Datum plaatsing: 2019

Groene daken op bushokjes Leipzig Duitsland
Locatie: Leipzig, Duitsland
Datum plaatsing: 2019

Groene daken op bushokjes Gouda
Locatie: Gouda, Nederland
Datum plaatsing: 2019

Groene daken op bushokjes Apeldoorn
Locatie: Apeldoorn, Nederland
Datum plaatsing: 2020

Groene daken op bushokjes Woerden
Locatie: Woerden, Nederland
Datum plaatsing: 2020

Groene daken op bushokjes Haarlem Copyright JCDecaux
Locatie: Haarlem, Nederland
Datum plaatsing: 2020

“Het belang van groene daken is inmiddels een feit. Door de bushokjes te vergroenen, willen wij dit als gemeente nog maar eens benadrukken. Niet alleen de inwoners dragen hun steentje bij, maar ook de gemeente en haar partners.”, aldus wethouder Bolderijk uit Woerden.