Bouwplaatsen nu volledig groen en duurzaam met MobiGreenFence

3 februari 2023

Bouwplaatsen nu volledig groen en duurzaam

De uitstraling van bouwterreinen in binnenstedelijke gebieden, het verduurzamen van bouwplaatsen en evenementterreinen en de tevredenheid van de omgeving (buurtbewoners, voorbijgangers en winkeliers) zijn blijvende maatschappelijke onderwerpen. Mobilane richt zich op duurzame, groene toekomstbestendige oplossingen voor de bouw en introduceert nu een nieuw product dat al bij de aanvang van een bouwproject bijdraagt aan vergroening. Op maandag 6 februari, op de BouwBeurs in Utrecht, wordt MobiGreenFence gelanceerd.

Duurzame groene bouwhaag

MobiGreenFence is een duurzame, groene bouwhaag die bestaat uit een recyclebare plantenbak met een volledig volgroeide klimop haag langs een gegalvaniseerd frame. Het is dan ook een eenvoudige en snelle manier om een bouwplaats, evenement of andere tijdelijke afsluiting een vriendelijke en natuurlijke uitstraling te geven. Hierdoor krijgt de bouwplaats een meer natuurlijke overgang naar de omgeving. De duurzame groene bouwhaag wordt afzonderlijk of in combinatie met een traditioneel bouwhek toegepast.

Biodiversiteit en sociale cohesie

Levend groen in de stad stimuleert biodiversiteit, helpt luchtvervuiling verminderen en dempt geluidshinder. Daarnaast verkoelt het in warme periodes en verbeteren de planten het milieu, aldus de WUR. Levende planten en bloemen zijn essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Ook is er een bewezen positief effect gemeten op de gezondheid en sociale cohesie van mensen die in een groene omgeving leven. MobiGreenFence wordt optioneel voorzien van afdekplaten. Om de lokale fauna bovendien nog meer te ondersteunen kan er extra beplanting aan de voet van de haag worden geplant of er kunnen nestkasten en bijenhotels worden geplaatst.

De kracht van natuur

MobiGreenFence wordt getooid door de Hedera ‘helix’ Woerner. Dit is een winterharde en wintergroene haagplant die robuust is en makkelijk is in onderhoud. Een ideale keuze voor een bouwplaats of een groot evenemententerrein, waar de aankleding tegen een stootje moet kunnen. Levend groen zorgt daarnaast voor een afname van eventuele graffitioverlast. Bovendien vangt de plant fijnstof uit de lucht af. Het is bewezen dat deze plantsoort wel 40 tot 60% meer fijnstof opneemt.

Social Return en onderhoud

Bij aanbesteding is vaak verplicht dat een percentage van de opdrachtsom besteed wordt aan Social Return On Investment (SROI). MobiGreenFence is geproduceerd door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daardoor draagt de groene bouwhaag bij aan Social Return en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Indien gewenst wordt MobiGreenFence volledig onderhouden. Dit onderhoud bestaat uit watergift (in winterperiode 1 keer per 6-8 weken, in zomerperiode 1 keer per 2 weken) en snoeibeurten. Bij lease van MobiGreenFence wordtautomatisch onderhoud aangeboden.