8 tips om het thuiswerken prettiger te maken

1 december 2020

Door corona is thuiswerken de nieuwe norm geworden. Sommige mensen vinden het fijn om thuis te werken, anderen missen toch hun vertrouwde werkomgeving om gemotiveerd aan de slag te kunnen gaan. Om werken vanuit huis toch een stuk aangenamer te maken, moet een prettige werksfeer gecreëerd worden. Bijvoorbeeld door een aparte thuiskantoor in te richten of groen toe te voegen in je thuiswerkomgeving. Hieronder een 8 tips om thuiswerken prettiger te maken:

  1. Sta om een vaste tijdstip op.
  2. Houdt een schema aan.
  3. Plan korte pauzes in.
  4. Neem een wandelpauze.
  5. Richt een aparte ruimte in als werkplek.
  6. Zorg voor minder afleiding.
  7. Maak gebruik van een zit-sta bureau.
  8. Maak gebruik van groen in de werkomgeving.

 

Sta om een vaste tijdstip op

Allereerst is het belangrijk om structuur aan te brengen in je dag. Om dit te kunnen doen, is het verstandig om elke dag om dezelfde tijdstip op te staan. Het voelt dan net alsof je op moet staan om naar je werk te gaan waardoor je je toch aan een ritme kunt blijven houden.

Mobilane 8 tips om het thuiswerken prettiger te maken

Houdt een schema aan

Het is belangrijk om overzicht te hebben van wat je in een dag gaat doen. Om dit te kunnen doen, is het verstandig om een planning te maken en je hier zoveel mogelijk aan te houden. Maak bijvoorbeeld een to-do lijst met de taken die je die dag moet uitvoeren. Als een taak is afgerond, kan dat van je to-do lijst afgestreept worden wat meestal een voldaan gevoel geeft.

Plan korte pauzes in

Aansluitend op de vorige tip is het inplannen van korte pauzes tussen het werken door. Haal tussendoor een kop koffie of iets te eten of hang snel even de was op. Of kijk een tijdje naar kamerplanten aangezien uitzicht op groen ervoor zorgt dat je ogen ontspannen. Zo zakt je stressniveau binnen vijf minuten als je uitzicht hebt op groen. Door korte pauzes te nemen kan je jezelf even op andere gedachten brengen en weer met een frisse blik op het werk weer aan de slag gaan.

Neem een wandelpauze

Een frisse neus halen tijdens de lunch heeft ook altijd een positief effect. Zo kan je een blokje om lopen, de hond uitlaten, of een wandeling in het bos maken. Een wandeling door het bos zorgt ook voor veel ontspanning. De herhalende patronen van bomen, takken en bladeren hebben namelijk een rustgevende werking op de hersenen. Door een wandelpauze tussen het werken door kom je ook nog eens aan je dagelijkse beweging. Na de wandeling kan je weer ontspannen en productief aan het werk.

Mobilane 8 tips om het thuiswerken prettiger te maken

Richt een aparte ruimte in als werkplek

De omgeving waarin je werkt is ook van belang. Mensen hebben namelijk de neiging om vanuit hun slaapkamer of woonkamer thuis te werken. Dit kan voor prikkels en afleidingen zorgen waardoor het werk niet goed verricht kan worden. Het is daarom verstandig om een aparte kamer in te richten als thuiskantoor. Kies goede kantoormeubilair uit en zorg ervoor dat je voldoende daglicht hebt. Maak ook gebruik van groen zoals bloemen en planten wat helpt bij het verminderen van hoofdpijn of vermoeidheid. Door het hebben van een aparte kamer als kantoor kan werk en privé goed gescheiden gehouden worden.

Zorg voor minder afleiding

Als er toch niet de mogelijkheid bestaat om een aparte ruimte in te richten als een thuiskantoor, zorg er dan voor dat in de ruimte waarin je gaat werken zo min mogelijk afleidende objecten staan. Ruim de kamer op en zorg ervoor dat je in een schone ruimte werkt. Zo kan er gefocust zonder enige afleiding gewerkt worden. Ruim na het werken ook je werkplek weer op zodat je het werken ook echt afsluit.

Mobilane 8 tips om het thuiswerken prettiger te maken

Maak gebruik van een zit-sta bureau

Te lang zitten is natuurlijk niet goed voor je lichaam, zitten wordt zelfs het nieuwe roken genoemd. Het is daarom verstandig om afwisselend staand te werken. Hiervoor zijn verschillende zit-sta bureaus in het leven geroepen. Als het aanschaffen van een zit-sta bureau niet mogelijk is, wees creatief en maak er zelf een. Maak gebruik van een hoge kast waarop je je laptop kan neerzetten of gebruik een stapel boeken om zo je laptop op ooghoogte te plaatsen.

Maak gebruik van groen in de werkomgeving

Het gebruik van groen in je directe omgeving is heel belangrijk omdat het een positieve effect heeft op het werkplezier. Planten brengen vele voordelen mee zoals het verbeteren van je concentratievermogen, verhogen van productiviteit, verhogen van creativiteit en ga zo maar door. Mobilane biedt hier mooie oplossingen met de LivePicture GO of de LivePanel PACK. Deze zijn eenvoudig te installeren en te onderhouden. Hiermee kan op een innovatieve manier groen toegevoegd worden aan de werkomgeving.

Mobilane 8 tips om het thuiswerken prettiger te maken