3 thuiswerk tips: een productieve (groene) werkplek

5 augustus 2020

In de huidige omstandigheden moet iedereen, wie de mogelijkheid heeft, thuis werken. Het is van belang om hier verantwoord mee om te gaan, maar dit is niet altijd even makkelijk. Hoe doe je dat eigenlijk, productief thuiswerken? Hieronder drie tips om je productiviteit een boost te geven. 

Tip 1: Een fijne werkplek

Werk vanuit een voor jou prettige werkplek met voldoende licht. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat werken in een ruimte met veel natuurlijk licht zorgt voor meer productiviteit. Zorg ook voor een juiste houding tijdens het thuiswerken. Een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je rug en schouders waardoor je zelfs hoofdpijn en nekklachten kan krijgen. Richt waar mogelijk een echte werkplek voor jezelf in. Maak bijvoorbeeld een speciale bureauhoek aan de keukentafel en werk niet onderuitgezakt op de bank. Zo zorg je goed voor je eigen lichaam. 

Tip 2: Zorg voor frisse lucht

Ook is het belangrijk om thuis te zorgen voor verschoning van de binnenlucht. Nu we een groot deel van onze tijd in huis spenderen komt dit niet ten goede aan de luchtkwaliteit. Dit kan ervoor zorgen dat je een dipje en/of hoofdpijn krijgt. Zet een paar keer per dag je raam of deur even open. Wat ook werkt is even een korte pauze te nemen om bijvoorbeeld buiten een rondje te lopen, hierna zul je merken dat je weer energie hebt om aan je taak te beginnen of hiermee verder te gaan. 

Tip 3: Een groene werkplek

Creëer een groene werkplek! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat groen in je omgeving zien gelukkiger maakt. Daarnaast zorgen planten voor een betere luchtvochtigheid in huis. Zoals al in de vorige tip benoemd is de binnenlucht nu niet optimaal. Een verbetering van de luchtvochtigheid komt dus zeker goed uit.

Zicht op groen is ook nog eens goed voor je. Planten op je werkplek maken je 15 tot 19% productiever blijkt uit onderzoek. Je concentratievermogen neemt toe en groen op je werkplek maakt je meer tevreden. Planten zetten water, zonlicht en gassen (CO2) via de bladeren om in suikers en zuurstof. Het klimaat in huis wordt zo verbeterd en hierdoor wordt je concentratie en productiviteit weer verhoogd. Daarnaast wie wilt nu niet in een groene omgeving werken? 

Geen plek voor groen? Geen zorgen, wist je dat er verticale planten schilderijen bestaan en zelf complete verticale tuinen! Wil je thuis ook een groene werkplek? Bekijk hier de mogelijkheden. Hieronder enkele voorbeelden. 

img
img
img
img