Een gezonde kantoortuin met een groene plantenwand

5 augustus 2020

De kantoortuin is slecht voor de medewerker, zo blijkt uit recent onderzoek van het KRO-NCRV programma de Monitor. Werken in een open ruimte met meerdere medewerkers zou slecht zijn voor de concentratie en zou kunnen leiden tot verschillende stressklachten, zo blijkt uit onderzoek onder 90 bedrijfsartsen. Gelukkig is deze kantoortuin dragelijker te maken, namelijk door het plaatsen van planten of een groene wand. 

Onderzoek TU Delft 

Een van de meest genoemde problemen is de akoestiek op de werkvloer. Een rinkelende telefoon, een gesprek van collega’s of langslopend bezoek, in een open ruimte galmen al deze geluiden de hele ruimte door. Onderzoek van TU Delft heeft aangetoond dat het plaatsen van planten of een groene wand een significant effect heeft op de na galmtijd van geluiden. Door het plaatsen van de groene wand werd het geluid beter geabsorbeerd. LivePanel is een groene wand systeem die gemakkelijk in de ruimte te plaatsen is en zo direct de akoestiek verbetert. 

De kantoortuin verbeteren door planten 

Welzijn  

De groene room divider genaamd LiveDivider kan de grote open ruimte helpen onder te verdelen, zonder de open uitstraling te verliezen. Voor werknemers kan het enkel zien van de dividers al zorgen voor een positief effect. Onderzoek van Universiteit Wageningen toont dat het puur zien van groen al kan leiden tot een beter welzijn. Niet alleen is de luchtvochtigheid beter, wat beter is voor de algehele gezondheid, ook ervaren mensen minder stress. 

De kantoortuin verbeteren door planten 

Minder ziekteverzuim 

Waar de kantoortuin zou leiden tot meer verzuim, doordat de open ruimte zou zorgen voor meer hoofdpijn, stress en concentratieproblemen, lost het plaatsen van verschillende planten in de ruimte dit probleem juist op. Onderzoek van Renaas et al. uit 2011 toonde dat de studenten zich direct beter konden concentreren op een inspannende taak na het plaatsen van planten. Ook blijkt uit onderzoek van Smith et al. dat medewerkers in kantoorruimtes met planten minder stress ervaren dan medewerkers zonder planten op kantoor. Universiteit Wageningen vond zelfs een afname van 36% naar 16% in ziekteverzuim bij werknemers in een kantoorruimte met planten. 

Ook interesse in groen op kantoor, bekijk hier alle groenoplossingen of neem contact op voor vrijblijvend advies. 

De kantoortuin verbeteren door planten