Innovatieve stedelijke ontwikkeling: Het transformatorstation met groene gevel in Blomberg, Duitsland

Betongrijs ’transformeert’ in levendig groen

Het vergroende transformatorstation met groene gevel en groendak van Betonbau BBD GmbH is een indrukwekkend voorbeeld van een naadloze integratie van technische gebouwen in een natuurlijke omgeving. Dit vooruitstrevende project, gelegen in het All-Electric-Society-Park van Phoenix Contact in Blomberg, Duitsland, kan als een voorbeeld voor stedelijke ontwikkeling dienen. Mobilane is trots op het spelen van een cruciale rol in dit project door het leveren van duurzame vergroeningsproducten.

Dat dak- en gevelbegroening substantieel bijdragen aan de positieve effecten op het milieu, was al bekend. Matthias Westenthanner, Hoofd Innovatie, Onderzoek en Ontwikkeling bij Betonbau, benadrukt dat groene gevels en daken ook bijdragen aan het afvangen van fijnstof, CO2 in de lucht reduceren en geluiddempend werken. Bovendien worden het groene sedumdak en de groene gevels minder blootgesteld aan weersinvloeden en hebben ze daardoor een langere levensduur. „De isolerende eigenschappen van het groen hebben een verkoelend effect op het transformatorstation in vergelijking met conventionele stations, wat met het oog op de stijgende temperaturen door klimaatverandering een cruciaal voordeel wordt voor de technologie binnenin het station,” zegt Matthias Westenthanner.

Mobilane MobiPanel MobiRoof Betonbau transformatorstation met groene gevel

Een opvallende eyecatcher en tegelijkertijd een bijdrage aan de biodiversiteit

Het bedrijf Gefässerie uit Hammelburg in het Unterfrankische Bayern kreeg de opdracht om het transformatorstation te vergroenen. Achim Eilingsfeld, directeur van Gefässerie, blikt tevreden terug op het groene project: “Het bijzondere aan dit project was de combinatie van een betrekkelijk nieuwe soort koolstofbeton, waarmee het trafostation gebouwd is, en het goed kunnen bevestigen van het systeem aan de dunnere betonwand. Er was bijvoorbeeld een geringere boordiepte voorhanden om het systeem vast te zetten, maar dit hebben we uiteindelijk uitstekend opgelost.” In totaal werd 20 vierkante meter geveloppervlak vergroend met het gepatenteerde MobiPanel-systeem van Mobilane. Dit is een modulair, volledig recyclebaar verticaal groensysteem met substraatgevulde, vervangbare plantencassettes. De afmetingen van de panelen zijn 40 x 40 cm. Het Betonbau-project omvatte beplanting met grassen, bergenia, campanula en heuchera. Het groen is niet alleen een mooie eyecatcher, maar is ook een waardevolle bijdrage aan biodiversiteit.

Het irrigatiesysteem voor de gevelbegroening vergde een zorgvuldige planning, gezien het feit dat water en electriciteit natuurlijk niet samengaan. Daarom werd besloten om het nabijgelegen technische gebouw te gebruiken om de wateraansluiting van het irrigatiesysteem te realiseren. Het water wordt van daar uit via leidingen naar het groensysteem geleid.

Eenvoudige installatie van een groendak met het MobiRoof ECO systeem

Achim Eilingsfeld koos het MobiRoof ECO systeem van Mobilane voor het groendak van het transformatorstation. Het kant-en-klare groendaksysteem is een circulair product en wordt duurzaam en lokaal geproduceerd. De cassettes zijn gemaakt van een hergebruikte grondstof die ook weer volledig te recyclen is. De cassettes worden met een varieteit aan planten uit Mobilane’s eigen kwekerij voorgekweekt. Dit gebeurt in een speciaal substraat dat ook dient als drainage en wateropslag. “MobiRoof Eco is een uitstekend systeem om daken snel en eenvoudig te vergroenen. Het is ook zeer interessant voor kleine oppervlakken, vanwege de efficiente logistiek, die enkel en alleen bestaat uit het transport van de cassettes. Er is geen extra transport van los substraat nodig. Bovendien is het oppervlak direct gereed voor oplevering,” zegt Achim Eilingsfeld.

Om langdurig van de mooie vergroeningen aan het transformatorstation te kunnen genieten, wordt het onderhouden door de lokale hovenier. De Gefässerie adviseert twee keer per jaar een grondige inspectie, waarbij het systeem zelf, de groei en de vitaliteit van de planten zorgvuldig worden gecontroleerd.

Technische gegevens

– Project: AES Park Phoenix Contact, Blomberg
– Projectleiding: Betonbau, Waghäusel
– Planning en uitvoering: Gefässerie, Hammelburg, mei 2023

 

Mobilane MobiPanel Betonbau transformatorstation met groene gevel

De isolerende eigenschappen van het groen hebben een verkoelend effect op het transformatorstation in vergelijking met conventionele stations, wat met het oog op de stijgende temperaturen door klimaatverandering een cruciaal voordeel wordt voor de technologie binnenin het station"

- Matthias Westenthanner  

Bekijk
MobiPanel groene gevel

MobiPanel groene gevel

Bekijk
MobiRoof ECO

MobiRoof ECO
img
img
img
img