Toekomstbestendige renovatie van zorginstelling Lunet Rapelenberg door toepassing groen dak en groene gevels
- MobiPanel groene gevel
- Locatie: Lunet Rapelenberg, Halsteren
Zorginstelling Lunet Rapelenberg in Valkenswaard heeft een duurzame metamorphose gehad, gericht op zowel esthetische vernieuwing als milieubewuste renovatie. Door het aanleggen van een groen dak en groene gevel wordt het complex voorbereid op de toekomst.
Duurzaam bouwen aan een gezonde leefomgeving
Een cruciaal onderdeel van deze duurzame benadering is het gebruik van het MobiPanel-systeem voor groene gevels. Lunet Rapelenberg heeft zowel boven de ingang als aan de zijkanten van het pand een groene gevel met 10 diverse soorten beplanting, waarbij er is rekening gehouden is met de geveloriëntatie, laten installeren van in totaal ongeveer 64m². De groene gevels worden aangestuurd door een automatisch irrigatiesysteem waarbij er gedeeltelijk gebruik wordt gemaakt van regenwater dat wordt opgevangen op het groen-geel-blauw dak. Dit draagt bij aan klimaatbestendig bouwen en creëert een gezonde leefomgeving met verbeterde luchtzuivering en warmteregulatie.
Positief effect van een groen dak en groene gevel
De eerste positieve resultaten zijn al zichtbaar, met een aanzienlijke daling van 37% in gasverbruik ten opzichte van vorig jaar en een toename van de biodiversiteit rondom de gebouwen. Dit wordt versterkt door de installatie van bijenhotels en nestkasten rondom de groene gevels, die belangrijke bestuivers aantrekken.
Al met al laat het project op de Rapelenberg zien hoe groene initiatieven met technologische innovaties zoals het groene gevel-systeem, een positieve impact kunnen hebben op het milieu, het comfort van bewoners en de biodiversiteit. “Het neerzetten van een groen-geel-blauw dak en groene gevel vertaalt zich niet direct uit in een beter energielabel,” legt Rob Jansen van Woningbelang uit. “Maar dat is ook niet het doel geweest. Klimaatadaptatie, wooncomfort voor huurders en biodiversiteit zijn de grote winnaars. Natuurlijk blijft het waterdicht maken en houden van een dak het belangrijkste, maar in de praktijk bleken deze thema’s perfect met elkaar te verenigen.”
Wooncomfort voor mens en dier
Deze groene initiatieven, uitgevoerd door Knaapen Groep BV, gaan verder dan alleen energiebesparing. Ze dragen bij aan klimaatadaptatie door regenwater op te vangen en her te gebruiken, verbeteren het wooncomfort voor de bewoners en stimuleren biodiversiteit door insecten een habitat te bieden. “Als je een groen dak maakt, kun je ook een blauw dak maken, waarop het regenwater tijdelijk blijft staan. Voor het opwekken van duurzame energie kwam het plan voor een geel dak: het plaatsen van zonnepanelen”, aldus projectleider Henk Snijders. De bewoners geven intussen aan dat het binnenklimaat allesbehalve optimaal is. “Zo ontstaat het idee om ook het ventilatiesysteem aan te pakken. Door dat alles word je steeds enthousiaster. Mede daardoor zijn we heel ver gegaan. Een groen-blauw-geel dak, nieuwe kozijnen, geen suskasten meer en een warmteterugwininstallatie”.
Bronnen: CorporatieMedia en valkenswaard24.nl