“Grow it yourself” – Urban Farming in Amsterdam

  • LivePanel
  • Locatie: Amsterdam, Nederland

In onzekere tijden ontstaan de meest creatieve ideeën en concepten. Teun en Yildiz van KAYATREE Permaculture hebben in samenwerking met Eginstill City Pocket Farm opgericht waarmee ze laten zien hoe makkelijk het kan zijn om je eigen voedsel te verbouwen, zelfs in de stad. Een inspirerend voorbeeld voor Mobilane.

City Pocket Farm

“Grow it yourself” is wat Teun en Yildiz je graag laten zien met City Pocket Farm. Zelfs als je denkt dat je geen ruimte hebt om een beetje zelfvoorzienend te zijn, heb je waarschijnlijk niet naar rechts gekeken. Wees creatief, zelfs achter een zonnig raam kun je iets laten groeien!

We vroegen Teun om meer te vertellen over dit project. “Door de komst van het corona virus konden we niet onze opdracht in Italië uitvoeren. We zouden daar een eetbare tuin aanleggen en daar voor drie maanden verblijven. Al snel merkte we dat er een hele negatieve tendens was. Toen we ook alle legen schappen in de supermarkt zagen wisten we dat we een positief geluid wilde afgeven. Hoe leuk zou het zijn om te laten zien dat je ook in de stad een stukje controle kan hebben op je eigen voedsel, en dus niet volledig afhankelijk van de supermarkt hoeft te zijn”.
En zo ontstond het concept City Pocket Farm.

Via hun Instagram pagina City Pocket Farm delen ze tips en moedigen ze volgers aan om zelf voedsel met bestaande middelen te produceren. “Het hoeft niet heel complex of moeilijk te zijn. Wat we gezien hebben met City Pocket Farm is dat door creatief denken en gebruik te maken van je netwerk je op een duurzame manier spullen kan hergebruiken en kan inzetten voor het produceren van bijvoorbeeld kruiden of groentes zoals courgettes, tomaten en paprika. We hebben veel spullen gekregen en daarmee een community opgericht. Er werd veel gereageerd op onze oproep voor spullen en de betrokkenheid is nog steeds hoog. Veel mensen waren bijvoorbeeld nog nooit eerder in aanraking geweest met het zelf verbouwen van je eten. Nu ze het proces van zaadje tot vrucht met eigen ogen gezien hebben is er veel meer kennis en bewustwording, het heeft iets educatiefs.”

Verticale aardbeien wand

Onderdeel en eye catcher van de tuin in Amsterdam is de LivePanel wand die aan de gevel is bevestigd. De LivePanel wand biedt ruimte aan ruim 40 Fragaria vesca aarbeiplanten. Deze plant houdt van een vochtige grond en zonlicht. De LivePanel wand is daarom tegen de oost gevel geplaatst. De planten zijn geplaatst in de cassette en worden door middel van capillaire werking voorzien van de juiste hoeveelheid water.
“Het systeem is heel slim bedacht met de goten en de doeken. Voor ons was dit ook een experiment, we hadden nog nooit eerder met een groene gevel systeem gewerkt. De aardbeien die we in de wand hebben geplaatst groeide echt super goed. Het was leuk om te zien hoe makkelijk het systeem werkt en hoe eenvoudig het onderhoud en vullen van de goten ging.” zegt Teun.

Meer over Urban Farming

Urban Farming, in het Nederlands ook wel stadslandbouw of stadstuinieren genoemd, is een wereldwijde trend ontstaan in New York. Er zijn verschillende interpretaties over Urban Farming welke allemaal neer komen op het verbouwen van voedsel in de stedelijke omgeving. Urban Farming wordt niet alleen gedaan door grote bedrijven, maar juist ook door ‘gewone’ stadsbewoners. Vrijwel elke tuin of balkon biedt ruimte voor stadstuinieren.
Urban Farming is om meerdere redenen steeds belangrijker geworden. Zo wordt de productie van voedsel op deze manier dichterbij de consument gebracht. Steden zijn enorm afhankelijk van logistiek, door lokaal te produceren neemt deze druk af. Ook is stadslandbouw is doorgaans een duurzame vorm van landbouw. Dat komt omdat meestal biologisch gewerkt wordt en het om verse onbewerkte producten gaat.

Bekijk
LivePanel

LivePanel

Bekijk
PlantGuide

PlantGuide
img
img
img
img
img
img
img
img