Groene wand tovert loungezone van administratief gebouw Viehoff Groep tot plek van welzijn

Als familiebedrijf verbindt de Viehoff Groep, gevestigd in Münster, al vier generaties lang traditie en innovatie. De 27 optiekzaken van de Viehoff Groep behoren tot de meest omzetrijke en succesvolste individuele opticiens in het Duitstalige gebied. In het voorjaar van 2023 is het hoofdkantoor van de groep opnieuw ontworpen met als doel een unieke, inspirerende sfeer te creëren waarin men zich comfortabel voelt en kan werken. Met een creatief ontwerpconcept van Krukenkamp Interiors vormen meubels, stoffen, planten, kleuren, verlichting en een groene wand nu een uniek geheel.

Aantrekkelijke blikvanger

Het visuele hoogtepunt van de loungezone is de plantenwand. “We waren verheugd om deel uit te maken van dit unieke project. De integratie van planten in de vormgeving is iets bijzonders. We kozen voor de plantenwand in de loungezone vanwege het aantrekkelijke uiterlijk, maar ook vanwege de positieve invloed op de akoestiek in de ruimte en het gezonde binnenklimaat. De ruimte is open, zodat de gezonde lucht zich door het gebouw kan verspreiden,” aldus Max Gregg van Gärtner Gregg, die verantwoordelijk was voor de uitvoering van het project.

Mobilane Münster LivePanel Groene wand

De modulaire groene wand

Gärtner Gregg heeft ruime ervaring in de bouw en het onderhoud van plantenwanden. Ze werken hierbij al vele jaren met systemen van Mobilane. Daarom koos Max Gregg voor de plantenwand LivePanel: een gepatenteerd, modulair plantenwandsysteem met verwisselbare, substraat gevulde plantencassettes. LivePanel is een ruimtebesparend en lichtgewicht systeem. “Omdat LivePanel in alle maten verkrijgbaar is, konden we de plantenwand precies inpassen in de ruimte,” constateert Max Gregg.

Eenvoudige installatie en onderhoud

In totaal werd in dit project een oppervlakte van 20 vierkante meter vergroend. De cassette van het systeem is voorzien van uitsparingen waarin de planten worden geplaatst. Gärtner Gregg koos voor een aantrekkelijke mix van verschillende planten die goed pasten in de ruimte. Elke rij met cassettes werd in een grootprofiel geplaatst, dat tegelijkertijd dient als waterreservoir. Door capillaire werking voorzien de planten zichzelf van water. De klant koos voor handmatige bewatering van de plantenwand: “De posities voor het toevoegen van water moesten van tevoren worden ingepland, zodat het water zo eenvoudig mogelijk kon worden toegevoegd. Automatische bewatering zou in dit formaat niet toepasselijk zijn geweest,” merkt Max Gregg op.

In de schijnwerpers

Naar de wand gerichte schijnwerpers laten het dichte en weelderige groen nog beter tot zijn recht komen. Om ervoor te zorgen dat de medewerkers en gasten van de Viehoff Groep blijvend van de plantenwand kunnen genieten, zal de plantenwand meerdere keren per jaar zorgvuldig worden onderhouden door de medewerkers van Gärtner Gregg. “Voor het onderhoud van de wand hebben we een speciale ladder aangeschaft om de bereikbaarheid van alle planten te waarborgen,” benadrukt Max Gregg. Regelmatig snoeien is nodig om de wand in een gezonde en optisch aantrekkelijke staat te houden.

Mobilane Münster LivePanel Groene wand

  • Projectleiding: Viehoff Groep, de heer Emmerich
  • Planning: Fa. Krukenkamp, Münster
  • Uitvoering: Fa. Gärtner Gregg, Nordkirchen
  • Planten: Dracaena surculosa, Monstera monkey mask, Philodendron imperial red, Scindapsus marble queen hanger, Scindapsus aureum hanger, Scindapsus neon, Chlorophytum henry en Anthurium andreanum
  • Installatiedatum: maart 2023

Bekijk
LivePanel

LivePanel

Bekijk
PlantGuide

PlantGuide
img
img
img