Groene en duurzame bushokjes in Zweden

  • MobiRoof ECO
  • Locatie: Helsingborg, Zweden

Kustplaats Helsingborg in Zweden heeft ruim 40 bushokjes getransformeerd naar duurzame groene bushokken met sedumdaken. De sedumdaken dienen als een natuurlijke waterbuffer voor de stad, vangen fijnstof af en stimuleren de biodiversiteit.

Een natuurlijke waterbuffer

De MobiRoof cassettes vormen een natuurlijke waterbuffer. Het regenwater wordt opgevangen in de sedum cassettes. De cassettes hebben een waterrenetie van meer dan 20 liter per vierkante meter. Dit betekent dat het water niet direct naar het riool gaat, waarmee overbelaste riolen en ondergestroomde straten worden voorkomen.
Een deel van het regenwater verdampt, een deel van het regenwater wordt opgenomen door de sedumplanten en het overtollige water wordt geleidelijk afgevoerd.

Biodiversiteit

Sedumdaken dragen bij aan de biodiversiteit in de stad. Helsingborg staat bekend als de vriendelijkste stad van Zweden, dat geldt nu ook voor de bijen en vlinders in Helsingborg. Bijen en vlinders vormen een belangrijke schakel in de voedselketen en zijn onmisbaar voor de biodiversiteit.

Fijnstof

Hoge concentraties fijnstof zijn schadelijk en slecht voor de gezondheid. Deze hoge concentraties fijnstof komen voornamelijk voor in steden en langs drukke (snel)wegen voor waar veel uitlaatgassen zijn. Door het inzetten van de sedumcassettes met vetplanten zorgt Helsingborg ervoor dat de fijnstof gereduceerd wordt. De sedumplanten vangen het fijnstof af en het is bevordelijk voor de kwaliteit van de lucht. Uit onderzoek blijkt dat sedum maar liefst 85% van het fijnstof uit de lucht haalt.

Sedum Cassettes

Voor de daken van deze bus stop zijn de MobiRoof cassetes gebruikt. De MobiRoof cassettes bestaan uit 6-8 verschillende soorten sedum. De circulaire cassettes zijn modulair en eenvoudig te plaatsen. De cassettes zijn direct te plaatsen op het dak en hebben weinig onderhoud nodig. Éen a twee keer snoeien of knippen per jaar is voldoende.  Irrigatie is in het Nederlandse klimaat in principe niet nodig, bij extreme droogtes van meer dan 4 weken of een hittegolf is watergeven gewenst.

Bekijk
MobiRoof ECO

MobiRoof ECO

Bekijk
PlantGuide

PlantGuide
img
img
img
img
img
img