Zo onderhoud je een groene gevel

13 november 2020

Je geniet het meest van je groene gevel als alle beplanting er verzorgd en groen bijstaat. Het onderhoud aan een groene gevel bestaat uit snoeien, vervangen van slechte planten en bestrijding van ziekte en plagen. De frequentie van het onderhoud is afhankelijk van de soorten planten, jaargetijden en de daarmee gepaard gaande groei van de beplanting. Onderhoud is erg belangrijk voor het behoud van de uitstraling en een gezonde groene gevel.

Hou onderhoud je een groene gevel?

  1. Snoeien
  2. Bestrijding van plagen en ziekten
  3. Jaarlijkse controle irrigatiesysteem
  4. Voeding

Mobilane LivePanel Outdoor groene gevel: Hoe onderhoud ik een groene gevel


1. Snoeien

Voor de bescherming van de groene gevel is het essentieel dat de wand goed wordt onderhouden en de beplanting wordt gesnoeid. De wand moet ongeveer twee keer per jaar gesnoeid worden, afhankelijk van de beplanting. Dit moet gebeuren buiten koude perioden en ook buiten het broedseizoen. Dit om te zorgen dat vogelnesten niet verstoord of vernield worden. De beplanting in de groene gevel moet gesnoeid worden om zo de gevel in model te houden, de beplanting krijgt hierdoor weer licht en ruimte om te groeien en bloeien. Door het snoeien haal je de plantresten van het voorafgaande seizoen eraf en zorgt dat de beplanting weer nieuwe scheuten krijgt. De groene gevel wordt gesnoeid door middel van een (elektrische) heggenschaar of snoeischaar.

2. Bestrijding van plagen en ziekten

Om de groene gevel gezond te houden wordt de wand ingespoten met aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Aaltjes kunnen preventief gebruikt worden en zijn een 100% natuurlijk bestrijdingsmiddel. Aaltjes zijn minuscule wormpjes, ze zijn slechts 1 mm groot en niet zichtbaar met het blote oog. Deze aaltjes kunnen ingezet worden tegen allerlei ongewenste tuingasten zoals de taxuskever, engerlingen en emelten. De aaltjes zullen bij het plaag insect naar binnen dringen en deze infecteren met een schadelijke bacterie waardoor de gastheren binnen enkele dagen zullen sterven. Aaltjes zijn 100% veilig voor mens en dier. 

Mobilane LivePanel Outdoor groene gevel: Hoe onderhoud ik een groene gevel

3. Jaarlijkse controle irrigatiesysteem

Het irrigatiesysteem moet regelmatig worden gecontroleerd. Mobilane biedt bij elke groene gevel een passend irrigatiesysteem met geïntegreerde voedingsstoffenvoorziening aan. Elke gevel is anders en moet worden afgesteld. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een muur op het noorden niet even veel water krijgt als een muur op het zuiden, omdat een muur op het zuiden zomers meer water zal verbruiken dan een noordelijke muur. Veel variabelen zijn onder constante monitoring om te zorgen dat de groene gevel het hele jaar door een vitale uitstraling heeft.   

4. Voeding

Niet grondgebonden systemen zoals LivePanel Outdoor van Mobilane hebben geen aansluiting op de grond en hebben daarom een permanente en op behoefte afgestemde water- en voedingsvoorziening nodig. Het LivePanel gevelbegroeiingssysteem maakt gebruik van een irrigatiesysteem waarbij continu voeding wordt toegevoegd aan het water om de groene gevel de perfecte uitstraling te geven en planten gezond te houden.

img
img
img
img