MobiRoof ECO Sedum & WildFlower helpt inheemse soorten behouden

31 juli 2023

Het concept van groene daken heeft de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Naast de bijdrage aan een verbeterede isolatie en de esthetische waarde hebben groene daken belangrijke voordelen te bieden op het gebied van biodiversiteit. MobiRoof ECO Sedum & WildFlower maakt gebruik van inheemse wilde bloemen en kruiden op het dak. Deze variatie van soorten van eigen bodem draagt nog meer bij aan klimaatadaptatie.

Wilde planten op het dak voor bestuivers

Groene daken zijn een populaire keuze voor zowel particulieren als bedrijven die streven naar duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Een groen dak biedt een scala aan voordelen voor het milieu en bewoners. Het toevoegen van inheemse wilde bloemen en kruiden geeft een extra dimensie aan deze voordelen op het gebied van biodiversiteit. Ze zijn ze belangrijk voor het samenspel met de insecten, de vogels en het bodemleven. Daarnaast leveren ze een meerwaarde qua geur en kleuren. Wilde bloemen trekken hierdoor bestuivers aan zoals bijen en vlinders, die essentieel zijn voor de bestuiving van onze gewassen en planten en de voedselketen ondersteunen. Zonder bestuivers is er op den duur ook geen voedsel voor de mens. Het aanbieden van wilde, inheemse soorten als waardplant of voedselbron, helpt bij het behoud van deze belangrijke insectenpopulaties.

Mobilane MobiRoof ECO Sedum & WildFlower bloemenveld

Kraamkamer voor vlinders

De nieuwe Sedum & WildFlower mix bevat bijvoorbeeld zowel de waardplant als de voedselbron voor het volwassen oranje zandoogje (Pyronia tithonus), een vlindersoort die volgens de Vlinderstichting steeds minder voorkomt. De rups van deze soort overwintert in graspollen als Rood Zwenkgras en eet hier in de lente ook weer van. Eenmaal ontpopt tot vlinder, ofwel imago, eet het oranje zandoogje graag de nectar van de Wilde Marjolein. Voor de kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas) is Schapenzuring, of Rumex acetosella, de favoriete waardplant. Verder fungeert Silene vulgaris als waardplant van voorkeur voor de silenedwergspanner (Eupithecia venosata), een nachtvlindersoort die zeer weinig voorkomt en daarom ook op de rode lijst staat. Inheemse planten en bloemen bieden ook een goede habitat voor kleine zoogdieren en amfibieën, en de insecten vormen op hun beurt ook weer voedsel voor vogels. Hierdoor wordt een evenwichtige ecologische omgeving bevorderd.

Het belang van inheemse flora en fauna

Bloemen en planten komen van nature voor in een bepaald gebied (inheems) en hebben zich aangepast aan de lokale omstandigheden. Al eeuwenlang zijn insecten, van kever tot vlinder, op Nederlands grondgebied ge-coëvolueerd met planten. Dat wil zeggen dat ze zich op elkaar hebben aangepast, om zo voordeel te hebben van elkaar. Bijvoorbeeld op het gebied van bestuiving en nectar, die precies de juiste samenstelling van voedingsstoffen bevat zodat het insect beter bestand is tegen parasieten en ziekten. Dit betekent echter ook dat sommige soorten afhankelijk zijn van elkaar. Als een plantensoort overheerst en verdreven wordt door een kleurrijk exotisch exemplaar, kan een insectensoort daardoor ook verdwijnen.

Mobilane MobiRoof ECO Sedum & WildFlower Pyronia tithonus

Verschil waardplant en drachtplant

Waardplanten bieden voedsel en nestgelegenheid aan insecten en rupsen. Het zijn specifieke plantsoorten waar rupsen van leven alvorens zich te ontpoppen. Veel soorten rupsen eten slechts enkele soorten planten, met elke soort een eigen voorkeur. Vlinders zetten hun eitjes af op deze planten om ervoor te zorgen dat de rupsen direct voldoende te eten hebben wanneer ze uitkomen. Waardplanten zijn als vast onderdeel van de levenscyclus dus van essentieel belang voor de voortplanting van verschillende vlindersoorten. Planten die puur dienen als voedselbron voor volwassen vlinders worden drachtplanten genoemd. Deze zijn niet van waarde voor de rupsen maar leveren via nectar en pollen voedsel aan insecten.

Sedum & WildFlower groeit in volledig recyclebare cassettes

MobiRoof ECO Sedum & WildFlower bestaat uit  een uniek lichtgewicht cassettesysteem, voorzien van substraat. Dit speciale substraat zorgt voor afvoer en opslag van water en heeft de functie van groeimedium. De cassette is beplant met verschillende soorten sedumplanten en ongeveer 21 inheemse wilde bloemen en kruiden zoals Duizendblad, Bieslook, Borstelkrans, Ruige Anjer, Genaald Schapengras en meer. De cassettes worden op eenvoudige wijze in elkaar ‘geklikt’ en zijn tevens verplaatsbaar. Ze kunnen zelfs worden gehalveerd waardoor het sedumdak volledig naar wens kan worden ingericht. MobiRoof ECO is circulair; de cassette is gemaakt van gerecycled materiaal en volledig recyclebaar. Dit zorgt voor een verminderde druk op het milieu en een beperking van afvalstromen. De cassettes worden op eigen bodem gekweekt met stek van eigen kwekerij.

Mobilane MobiRoof ECO Sedum & WildFlower cassette

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

MobiRoof ECO Sedum & WildFlower draagt bij aan een gezondere en veerkrachtige omgeving, en het behoud van lokale ecosystemen. Omdat inheemse planten van nature gedijen in onze omgeving, zijn ze sterker en hebben ze geen behoefte aan kunstmatige bestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Dit draagt bij aan het verminderen van de chemische belasting van de bodem en het grondwater. Bovendien vereisen wilde bloemen op een groen dak geen uitputtende teeltmethoden, zoals intensieve bemesting of irrigatie, wat bijdraagt aan een meer evenwichtige en natuurlijke omgeving.

Sedum & WildFlower helpt biodiversiteit

Het gebruik van MobiRoof ECO Sedum & WildFlower op het dak bevordert de biodiversiteit door een habitat te bieden voor verschillende planten- en diersoorten. Het creëren van een groen dak met wilde bloemen, kruiden en sedum draagt bij aan het behoud van inheemse flora en fauna, en helpt bedreigde soorten te beschermen. De mix voegt tevens kleur, textuur en diversiteit toe aan een tuin of bedrijventerrein, waardoor deze aantrekkelijker en levendiger wordt. Gebruikers van de ruimte genieten van een natuurlijk ogende omgeving die in harmonie is met de natuur en tegelijkertijd een belangrijke rol speelt in het behoud van lokale flora en fauna.