Groene daken op openbare toiletten

4 februari 2021

Groene daken op openbare toiletten? Dit is een van de vele toepassingen van groen in de openbare ruimte. Groene daken kunnen namelijk op diverse manieren ingezet worden in het stedelijk gebied. Een groen dak kan bijvoorbeeld toegepast worden op een bushokje of fietsenstallingen maar het is ook mogelijk om een groendak aan te leggen op daken van openbare wc’s. Het aantal openbare toiletten neemt steeds toe. In grote steden zoals Amsterdam zijn 112 openbare toiletten waarvan een groot deel van de daken onbenut is. Door het toepassen van groen op daken kunnen er milieuvriendelijke wc’s ontstaan. In Dortmund is dit al in de praktijk toegepast en zijn er groene daken aangelegd op openbare wc’s. Op deze manier wordt een plat dak volledig benut in steden en kan er makkelijk groen toegepast worden. Een groen dak biedt verschillende voordelen en heeft een positieve invloed op zowel de mens als dier.

groene daken openbare toilet

Een milieuvriendelijke wc met een groen dak

Door groene dakbedekking toe te passen op een openbare toilet, ontstaat er een milieuvriendelijke wc met vele voordelen. Een voordeel van een groen dak met sedum is dat het regenwater opvangt. Doordat er in de openbare ruimte weinig groen is dat het afvoer van regenwater vertraagd, ontstaat er een piekbelasting op het riool. Voor het verminderen van de waterbelasting op het riool biedt groene dakbedekking een mooie oplossing. Een sedumdak vangt het regenwater op en per m2 kan er 150 liter opgevangen worden. Verder is de beplanting in een groendak in staat om wel 40 tot 70% van het regenwater te verdampen. Hierdoor stroomt er minder water van het dak af. Ook zorgt de substraatlaag ervoor dat het regenwater 50 tot 80% wordt opgevangen. Een sedumdak op wc’s in de publieke omgeving kan dus bijdragen aan regenwateropvang en het verminderen van piekbelasting.

Groene daken op openbare wc’s dragen bij aan de gezondheid

Ook draagt groene dakbedekking op openbare toiletten bij aan de verbetering van de gezondheid. In steden is er fijnstof aanwezig waardoor luchtverontreiniging ontstaat. Een groen dak vangt fijnstof af waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Daarnaast hebben groene daken op wc’s in de openbare ruimte een geluiddempende werking. Het omgevingsgeluid in een stedelijk gebied wordt gereduceerd met wel 3 tot 10 dB. Ook weerkaatst een groendak 3 dB minder geluid. In een bebouwde omgeving ervaren mensen hierdoor minder geluidsoverlast. Het zien van groen heeft ook een positieve bijdrage aan de gezondheid. Uitzicht op een dak met groene dakbedekking op openbare toiletten of bushokjes zorgt voor het reduceren van stress en het verbeteren van de concentratie. Ook zorgt het voor een positieve beleving van de ruimte.

groene daken openbare toiletten 3

Eenvoudig een groene dak

Groene daken op openbare toiletten worden eenvoudig aangelegd door middel van de Mobilane MobiRoof. Mobilane is de officiële leverancier voor de groene daken op de openbare toiletten in Dortmund. De groene sedumdaken zijn snel en makkelijk aan te leggen met de MobiRoof die bestaan uit cassettes met 6-8 verschillende voorgekweekte sedumplanten. De kant-en-klare cassettes klikken in elkaar en hiermee wordt eenvoudig sedum dakbedekking geïnstalleerd op onbenutte platte daken.

Direct een prijsaanvraag? Vul hier je gegevens in: