Biophilic Design in de praktijk: Groene wandtoepassingen voor binnen

22 mei 2024

Biophilic design, een concept dat de connectie tussen mens en natuur benadrukt, wint snel aan populariteit in de wereld van interieurontwerp. Deze benadering integreert natuurlijke elementen in binnenruimtes om het welzijn en de productiviteit van mensen te bevorderen. Een van de meest impactvolle toepassingen van biophilic design is het gebruik van groene wanden.

Groene wanden, ook bekend als living walls, zijn verticale, modulaire constructies begroeid met planten. Ze bieden talloze voordelen voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid, terwijl ze tegelijkertijd esthetische aantrekkingskracht toevoegen aan binnenruimtes.

Mobilane LivePanel Hatchtech - Ten Brinke

Biophilic Design: De mens-natuur connectie

Biophilic design erkent de diepgewortelde behoefte van mensen om zich verbonden te voelen met de natuur. Door natuurlijke elementen te integreren in binnenruimtes, zoals planten, water, en natuurlijk licht, wordt een omgeving gecreëerd die rustgevend en herstellend is. Deze aanpak vermindert stress, verbetert de concentratie en bevordert het algemene welzijn van mensen die zich in deze ruimtes bevinden.

Groene wandtoepassingen voor binnen

Groene wanden zijn een krachtige manier om biophilic design te realiseren in verschillende binnenruimtes, zoals woningen, kantoren en openbare gebouwen. Deze levende muren bestaan uit modulaire cassettes waarin planten kunnen groeien, vaak met behulp van een irrigatiesysteem. Door verticaal groen toe te passen kunnen planten op muren worden geplaatst.

Voordelen van groene wandtoepassingen:

Luchtkwaliteit verbetering: Planten zuiveren de lucht door schadelijke gassen te absorberen en zuurstof vrij te geven, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Een groene wand zorgt voor 5% luchtvochtigheid en in de winter zelfs tot 17%.

Stressvermindering: Het observeren van groen en de natuurlijke beweging van planten kan stress verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen. Uit onderzoek van Wageningen universiteit is gebleken dat een groene wand zorgt dat men zich 71% gezonder, 36% gelukkiger en 65% energieker voelt.

Akoestische voordelen: Groene wanden kunnen geluid absorberen en zo bijdragen aan een rustigere en meer serene omgeving.

Thermische isolatie: Planten fungeren als een natuurlijke isolatie, waardoor de temperatuur in de ruimte wordt gereguleerd en energie wordt bespaard.

Ruimtebesparend:
Groene wanden maken efficiënt gebruik van verticale ruimte, waardoor ze ideaal zijn voor omgevingen waar horizontale ruimte beperkt is. Door verticaal te tuinieren, kunnen mensen nog steeds van de voordelen van planten genieten zonder kostbare vloeroppervlakte op te offeren.

Esthetische waarde: Naast de functionele voordelen voegen groene wanden ook esthetische waarde toe aan een ruimte. Ze creëren een natuurlijke en levendige sfeer, waardoor saaie of monotone interieurs worden opgefleurd. Groene wanden worden steeds vaker beschouwd als een integraal onderdeel van biophilic design, waarbij de connectie tussen de natuur en binnenruimtes wordt versterkt.

Planten bieden talloze voordelen, wat verklaart waarom zowel bedrijven als consumenten bij Mobilane aankloppen. Mobilane biedt een breed scala aan verticale groene systemen die beschikbaar zijn in diverse maten en geschikt zijn voor diverse toepassingen.

Mobilane LivePanel Huis van Roosendaal

Verticaal groen voor binnen

Het gebruik van verticale planten binnenshuis gaat verder dan enkel esthetiek; het is ook bijzonder praktisch. Door planten aan de muur te laten groeien, wordt de binnenruimte optimaal benut. LivePanel biedt een veelzijdige oplossing voor diverse toepassingen van verticaal groen. Klanten hebben de mogelijkheid om hun groene wand voor binnen volledig naar eigen smaak en inzicht samen te stellen, dankzij de vrijheid in ontwerp en plantkeuze. Deze groene wand kan tegen zowel nieuwe als bestaande wanden worden geïnstalleerd en kan worden voorzien van water via een automatisch systeem of LivePanel TANK. Een groene wand met planten voegt een extra dimensie toe aan elke ruimte, biedt rustgevende maar tegelijkertijd opvallende elementen en fungeert als een ware blikvanger voor elk interieur.

Groene wanden met handmatige bewatering

Het LivePanel PACK is een alles-in-een groenwand systeem, verkrijgbaar in vier standaard afmetingen. Dit modulaire groene wand systeem maakt het gemakkelijk en snel om een plantenwand te installeren, ideaal voor ruimtes met één of meerdere kleine wandoppervlaktes. De kern van dit modulaire systeem bestaat uit verwisselbare plantcassettes met sleuven, die worden geplaatst in gootprofielen die fungeren als waterreservoir. Deze profielen kunnen eenvoudig handmatig worden gevuld met water.

Mobilane LiveDivider PLUS Black Fosbury & Sons

Innovatief groene roomdivider

Wanneer er meer behoefte is aan privacy of afscheiding van een ruimte is een groene roomdivider de oplossing. Mobilane’s LiveDivider PLUS biedt een warm, levendig en duurzaam aanzicht en is daarmee uitermate geschikt voor toepassing in wachtruimtes, spreekkamers en op flexibele werkplekken. LiveDivider PLUS bestaat uit een, twee of drie modules met verwisselbare, tevens recyclebare, plantcassettes. De planten nemen water op uit de interne waterbuffering via een capillair microvezeldoek. Dit zorgt ervoor dat de planten vier tot zes weken zijn voorzien van water. Het systeem werkt zonder stroom of batterijen.

Levende schilderijen voor elk interieur

LivePicture is een uniek systeem waarin innovatie, design en groen samenkomen op een bijzondere manier. Het levende schilderij bestaat uit plantcassettes die je makkelijk kunt verwisselen en is leverbaar in vier diverse formaten. In de lijst zit een slim watergeefsysteem ingebouwd, waardoor de planten vier tot zes weken lang genoeg water hebben. Hier is geen stroom voor nodig. Je kunt dit innovatieve levende plantenschilderij snel en simpel aan elke muur bevestigen met slechts een paar schroeven.

Voor echte plantenliefhebbers kan het gebeuren dat ze hun hele huis vol zetten met planten, maar niet iedereen heeft daar de ruimte voor. Gelukkig is er een oplossing: de LivePicture GO. Met dit levende kunstwerk, verkrijgbaar in drie verschillende kleuren, breng je op een speelse manier verticaal groen in jouw woon-, leer- of werkomgeving. Zelfs als je geen groene vingers hebt, kun je gemakkelijk voor dit plantenschilderij zorgen, dankzij de leegmelder die aangeeft wanneer het waterreservoir moet worden bijgevuld. Het waterreservoir is groot genoeg om de planten ongeveer 4 weken lang van water te voorzien. De plantcassette zorgt door middel van capillaire werking voor de juiste hoeveelheid water voor de planten. Haal de kruidentuin naar binnen. LivePicture GO is ook geschikt voor diverse soorten kruiden, zo heb je altijd verse kruiden binnen handbereik om elk gerecht op smaak te brengen.

Mobilane LivePicture officespace UK