7 Handige tips voor het inrichten van een (klein) maar sfeervol kantoor

5 augustus 2020

Het inrichten van een functioneel en sfeervol (klein) kantoor blijft een lastige klus. De kunst is om een klein kantoor juist groter te laten lijken. Hieronder 7 handige tips hoe je dit het beste kan doen. 

1. Creëer openheid en transparantie met glazen wanden

Een niet te missen trend op het gebied van kantoorinrichting zijn glazen wanden. Glazen wanden zorgen voor openheid en transparantie op kantoor. Glazen wanden op kantoor zorgen voor een goede spreiding van het daglicht door het kantoor, je bent betrokken bij de ruimte ernaast en het maakt je kantoor ook veel lichter. Door middel van glazen wanden scherm je ruimtes toch af, ze zijn geluiddicht dus voldoende privacy en je behoudt je toch de openheid van het kantoor.

Mobilane 7 Handige tips voor het inrichten van een (klein) maar sfeervol kantoor

2. Ga verticaal te werk

In kleine ruimtes is het slim om in plaats van horizontaal juist verticaal te werk te gaan. Gebruik de wanden en de hoogte van je kantoor door er bijvoorbeeld smalle hoge kasten te plaatsen als opslag. Door de smalle hoge kast lijkt je kantoor ook hoger. Brede kasten in een klein kantoor zullen de ruimte lager laten lijken. Bij kleine kantoren met een hoog plafond is het slim om de hoogte te accentueren. Dit kun je doen door het aanbrengen van bijvoorbeeld plafond tot vloer gordijnen of door het schilderen van (licht) gekleurde verticale banen op de wanden. 

3. Hou je kast dicht 

Hoe meer meubilair en accessoires in jouw kantoor, hoe kleiner en drukker de ruimte oogt. Het maakt je kantoor een stuk rommeliger. Gebruik een aantal grote accessoires in plaats van veel kleine. Kies voor rustige tinten zoals een wit of lichtgrijs bureau. Juist een gedurfde industriële uitstraling? Kies voor een natuurlijke look door het plaatsen van een houten bureau. Een kast voor het opbergen van bijvoorbeeld werkmappen en je nietmachine neemt al snel veel ruimte in beslag maar is ook onmisbaar op kantoor. Kies niet voor een te grote kast en zorg dat je de kast kan afsluiten. Een gesloten kast ziet er namelijk een stuk netter en rustiger uit. 

4. Wit reflecteert licht

Voor kleine kantoorruimtes is het belangrijk om een ‘cleane’ uitstraling te houden. Mensen willen vaak wat kleur op kantoor omdat het anders zo steriel is. Mooi voor grote kantoorruimtes maar kies bij kleinere ruimtes voor lichte tinten of nog beter wit. Wit reflecteert namelijk licht waardoor je kantoor weer een stuk groter lijkt. Daarnaast kun je wit makkelijk combineren met diverse stijlen waardoor je het toch als je ‘eigen’ plekje maakt. 

5. Natuurlijk daglicht

Een donkere ruimte kan heel knus zijn maar beperkt ook onze creativiteit. Een open en lichte ruimte zorgt er daarentegen voor dat we met nieuwe ideeën komen en dat we ons beter kunnen concentreren op ons werk. Daglicht is hierin een belangrijke factor. Heeft je kantoor een raam of enkele ramen? Zorg ervoor dat je hier niets voor hangt of zet. Zet je bureau zo neer dat het gericht is naar buiten of een plek waar je de verte in kunt kijken. De ruimte zal hierdoor automatisch groter lijken.

Mobilane 7 Handige tips voor het inrichten van een (klein) maar sfeervol kantoor

6. Creëer daglicht met het juiste spectrum

Ook verlichting kan veel effect hebben op je kantoorruimte. Door de juiste verlichting voelt een kantoor ruimtelijker aan en voorkomt het dat je met hoofdpijn naar huis gaat of een middagdipje krijgt. De juiste verlichting is erg belangrijk en tegenwoordig bootst de nieuwste led verlichting het daglicht na. Door de kiezen voor verlichting met het juiste spectrum creëer je je eigen daglicht op bijvoorbeeld kantoren zonder ramen. Om ruimte te besparen in kleine ruimtes kies ervoor op de verlichting in het (systeem)plafond te integreren. Zo lijkt de ruimte groter en heb je geen lampen op de werkvloer staan.  

7. Ruimtebesparend: een muur vol planten

Kies voor een opvallende eye-catcher zoals een mooi kleurrijk schilderij of juist een levende muur vol met planten! Een verticale plantenwand zorgt direct voor sfeer in je kantoor en neemt weinig ruimte in beslag doordat deze op de muur bevestigd is. Daarnaast heeft een verticale plantenwand veel meer voordelen zoals het verbeteren van de productiviteit, creativiteit en creëert het een gezonder binnenklimaat.

Bekijk hier onze groen oplossingen. Hieronder enkele foto’s van kantoren ter inspiratie. 

img
img
img
img
img
img