Buizerds nestelen op groene gevel, bijzondere mijlpaal voor natuurinclusief bouwen
22 juli 2025Een primeur op Schiphol Trade Park
Op de verticale groene gevel van het pand van Cavalier Logistics op Schiphol Trade Park in Hoofddorp hebben twee buizerds een uitzonderlijke nestlocatie gekozen. Voor zover bekend is dit het eerste gedocumenteerde broedgeval van deze roofvogelsoort op een groene gevel van een gebouw in Nederland. Het nest bevindt zich in de beplanting van het Mobilane groene gevelsysteem en bracht succesvol twee jonge buizerds voort.
© Copyright Fauna Haarlemmermeer
Groene gevels als volwaardige habitat
Dat buizerds, normaal gesproken nestelend in hoge bomen, nu kiezen voor een verticale begroeiing toont de ecologische meerwaarde van groene gevels. Waar eerder kleinere vogelsoorten al hun plek vonden, betekent deze ontwikkeling een stap verder: groene gevels fungeren nu ook als habitat voor grotere roofvogels. Het MobiPanel-systeem is modulair opgebouwd en biedt ruimte aan een divers plantenpalet. Hierdoor ontstaat een dynamisch ecosysteem waar insecten, vlinders én vogels zich thuis voelen.
“De ontdekking van het buizerdnest op de groene gevel was onverwacht en bijzonder. Dit laat zien hoe veerkrachtig en vindingrijk de natuur is, zelfs op een bedrijventerrein. Dankzij de samenwerking met betrokken partijen konden we de rust en veiligheid van het nest waarborgen – een prachtig voorbeeld van natuurontwikkeling op een kunstmatige structuur,” aldus Corinne Kalisvaart van Fauna Haarlemmermeer, die het nest ontdekte en monitorde.
Beschutting en rust te midden van bedrijvigheid
Het nest, gelegen onder een overstek van het gebouw, bood beschutting tegen weer en wind en een goed overzicht over het omliggende landschap, waaronder graanvelden, olifantengras en nabijgelegen snelwegen. Ondanks de dagelijkse bedrijvigheid op en rond het logistiek pand bleven de buizerds ongestoord broeden. Monitoring op afstand door Fauna Haarlemmermeer en de Werkgroep Roofvogels Rijnland bevestigde het uitkomen van twee gezonde jongen eind mei. Op 11 juli zijn deze jonge vogels uitgevlogen.
© Copyright Fauna Haarlemmermeer
Aanpassing onderhoud voor broedveiligheid
Mobilane paste tijdens de broedperiode het onderhoud aan in overleg met Fauna Haarlemmermeer. Rondom het nest werd een ruime zone met rust gelaten, terwijl de rest van de gevel netjes werd onderhouden. Natuurinclusiviteit en professioneel gevelbeheer gingen zo hand in hand. Hierdoor konden de buizerds hun jongen grootbrengen zonder verstoring, terwijl de rest van de gevel in optimale conditie bleef.
“Dat een roofvogel als de buizerd zijn nest maakt in onze groene gevel is bijzonder. Het bevestigt dat verticale begroening niet alleen esthetisch en functioneel is, maar ook concreet bijdraagt aan natuurinclusief bouwen. Wij zijn er trots op dat onze systemen ruimte bieden aan flora én fauna – ook tijdens drukte en onderhoud,” aldus Alexander Ilsink, eigenaar van Mobilane.
Insectenrijkdom aangetoond met DNA InsectScans
Mobilane laat op diverse locaties zogeheten DNA InsectScans uitvoeren op haar groene gevels. Hiermee wordt op basis van DNA-sporen inzichtelijk gemaakt welke en hoeveel insectensoorten zich in de afgelopen twee weken op de gevel hebben bevonden. Uit recente analyses blijkt dat groene gevels met een hoge plantendiversiteit en constante waterbeschikbaarheid significant méér insecten aantrekken dan het gemiddelde omliggende groen. Deze uitkomsten onderstrepen de ecologische waarde van groene gevels als versterkers van biodiversiteit in een verstedelijkte context.
© Copyright Flying Dutchmen – beschikbaar gesteld door SADC
Succesvolle samenwerking voor natuurbescherming
De ontdekking van het nest werd gedaan door Corinne Kalisvaart van Fauna Haarlemmermeer, die direct initiatief nam om het broedgeval op een verantwoorde manier te begeleiden. In overleg met de Werkgroep Roofvogels Rijnland, Cavalier Logistics en Mobilane werd besloten het nest stil te houden om verstoring te voorkomen. Dankzij het zorgvuldige toezicht, de monitoring op afstand en de duidelijke richtlijnen rondom het nest konden de buizerds in alle rust hun jongen grootbrengen. Fauna Haarlemmermeer vervulde hierbij een centrale rol in de coördinatie en bescherming van deze unieke broedlocatie in een logistieke omgeving.